Praktijk GezondMens - Osteopathie bij nekklachten

Osteopathie bij nekklachten

Zo’n twee op de drie mensen hebben wel eens last van hun nek. Jaarlijks komen er dan ook miljoenen mensen met deze klachten bij een huisarts. De redenen hiervoor zijn divers, want zowel onze aanleg, als onze levensstijl, als onze omstandigheden kunnen hier invloed op hebben.

Wat de reden ook is, nekklachten kunnen bijzonder vervelend zijn. Want vaak is niet alleen de nek betrokken bij de klachten. Doordat de nek ons hoofd en onze romp verbindt, kunnen de nekklachten op hun beurt ook invloed hebben op bijvoorbeeld het hoofd en de rug. Hoofdpijn vanuit de nek of een stijve rug zijn dan ook regelmatig bijkomende klachten.

Omdat de nek het volle gewicht van ons hoofd moet tillen, wordt er nogal wat van onze nek gevraagd. Om die reden zijn nekklachten niet alleen bijzonder vervelend, maar gaan ze vaak ook niet zomaar weg. Vanuit onze expertise als osteopaat helpen wij dan ook regelmatig mensen met pijn, stijfheid of andere klachten van hun nek.

Wij vertellen je hier graag meer over!

Op zoek naar de oorzaak van nekklachten

Zoals je misschien wel weet is de essentie van osteopathie het bevorderen van de gehele gezondheid. Dit betekent dat een osteopaat zijn kennis van lichaam (anatomie, neurologie, embryologie, fysiologie) en de geest zal inzetten. Hierdoor kan een osteopaat op veel manieren te werk gaan, geheel afhankelijk van de oorzaak van de klacht.

Je kunt je vast voorstellen dat nekklachten die komen door een voortdurende belasting door je werk, geheel anders behandeld dienen te worden dan een nek die vast zit door spanningsklachten.

Praktijk GezondMens - Blog over osteopathie bij nekklachten

Dit voorbeeld is heel zwart-wit. In de praktijk zien wij vaak dat de werkelijkheid veel genuanceerder is. Er is niet alleen een directe oorzaak, maar er zijn vaak ook nog heel veel bijkomende factoren. Door onze grondige kennis van het menselijk lichaam kunnen wij onderscheiden welke factoren relevant zijn voor de nekklachten. Is er een mechanische oorzaak zoals bijvoorbeeld een verkeerde belasting? Of zijn er juist organen betrokken doordat er een intoxicatie is?

Door eerst vast te stellen welke oorzaak (of meerdere) er is, kunnen wij vervolgens gericht gaan behandelen.

Met welke nekklachten kan je bij ons terecht?

Osteopathie kan helpen bij alle mogelijke nekklachten. Dit kan variëren van stijfheid van de nek, tot nekpijn/tintelingen, tot aan hoofdpijn die vanuit de nek ontstaat.

De meeste cliënten die wij met nekpijn zien hebben de klachten al langere tijd. Vaak is er sprake van chronische nekklachten omdat de klachten al lang aanwezig zijn of steeds weer terug komen. Dit betekent dat veel van onze cliënten in een eerder stadium al andere zorgverleners hebben gezien. Het geeft ons altijd heel veel voldoening wanneer wij als osteopaat mensen met dergelijke langdurige nekklachten kunnen helpen.

Osteopathische behandeling van nekklachten bij Praktijk GezondMens

De behandeling van nekklachten is gericht op de oorzaak van de klacht, niet op de symptomen. Dit betekent dat wij ons dus niet primair richt op het onderdrukken van pijn (zoals met pijnstillers gebeurt) of het onderdrukken van een ontstekingsreactie (zoals met steroïden).

Osteopathie bestaat niet uit tijdelijke oplossingen maar uit het stimuleren van de natuurlijke geneeskracht van het lichaam. Dit betekent dat we de omstandigheden creëren waarin het lichaam zelf kan herstellen. Hoe dit gebeurt, hangt sterk af van de oorzaak van de klachten.

Praktijk GezondMens - Blog over osteopathie bij nekklachten - behandeling

Het kan zo zijn dat wij je helpen bij het beter verdelen van de krachten die op de nek inwerken. Bijvoorbeeld door je houding te verbeteren of door structuren in balans te brengen. De manuele technieken die een osteopaat tot zijn beschikking heeft, zijn hierbij heel erg belangrijk.

Hierdoor zijn wij in staat om meer ruimte te geven aan structuren of de samenhang van structuren te verbeteren. Denk hierbij aan verkrampte spieren of pezen die geïrriteerd zijn door een langdurige overbelasting. In zo’n geval nemen wij niet alleen de verkramping of irritatie mee in onze behandeling, maar juist de oorzaak van deze verkramping. De kans is groot dat deze elders in het lichaam of in de levensstijl te vinden is.

De behandeling is dan ook niet afgelopen wanneer de nekpijn/nekklachten weg zijn. Op het moment dat je weer in goede gezondheid bent, is het zaak om deze te behouden. En dat is weer de essentie van osteopathie: die voortdurende goede gezondheid. Wij komen graag met je in contact wanneer je last heeft van hardnekkige nekklachten.

Maak een afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.