Praktijk GezondMens - Rugpijn door een scheef bekken? Osteopathie kan helpen.

Rugpijn door een disbalans in het bekken (ook wel scheefstand van het bekken genoemd)? Osteopathie kan helpen!

Rugpijn kan vele verschillende oorzaken hebben. Waarbij de (pijn)klachten zijn oorsprong bijvoorbeeld kan vinden in spieren, zenuwen, wervels of andere structuren in de lage rug. In de meeste gevallen zijn er meerdere factoren betrokken omdat het lichaam een eenheid is waarin alles met elkaar is verbonden.

Maar toch is er vaak wel een hoofdoorzaak of structuur aan te wijzen die een grote rol speelt in de (pijn)klachten. In deze blog bespreken we de oorzaak van een disbalans of instabiliteit van het bekken. Je kan jezelf waarschijnlijk wel voorstellen dat wanneer het bekken niet goed functioneert, dat dan de rug ook niet optimaal kan bewegen. Het bekken is de fundering waarop de rug staat, dus het is belangrijk dat deze fundering goed functioneert.

Dit is bij veel mensen niet of niet volledig het geval. Gelukkig kunnen wij als osteopaat jou hierbij helpen! Wij vertellen je graag wat meer over hoe wij dit kunnen doen en welke technieken we toe kunnen passen om jou te helpen.

Op welke manier kan een disbalans in het bekken rugklachten veroorzaken?

Wanneer er een disbalans in het bekken is heeft dit gevolgen voor de rug. De wervelkolom en het bekken werken nauw met elkaar samen door directe verbindingen. Een disbalans van het bekken kan daardoor ook een onbalans van de rug veroorzaken. Deze onbalans van de rug wordt vervolgens door het lichaam gecorrigeerd.

Dit kan een ongelijke belasting van de structuren in de lage rug veroorzaken, doordat het lichaam zich voortdurend moet aanpassen en moet corrigeren. Wij noemen dit een compensatiepatroon. Dit kan best enige tijd goed gaan maar na langere tijd wel zijn tol eisen. Het gevolg kan overbelasting en/of irritatie zijn van de verschillen structuren in de lage rug.

Praktijk GezondMens - Scheefstand van het bekken

Hoewel de klachten dus meestal in de rug optreden kan de oorzaak ook elders liggen. In dit geval bespreken we de oorzaak van het bekken. Als osteopaten zullen we dan ook allereerst de disbalans van het bekken gaan behandelen omdat dit in deze situatie de oorzaak is van de rugklachten.

Doordat het lichaam een mechanische eenheid is, zorgt het verhelpen van de disbalans in het bekken voor herstel van de lage rug. We vertellen jou graag meer over hoe wij hierbij kunnen helpen.

Op welke manier kan osteopathie een disbalans in het bekken verhelpen?

We zijn altijd voorzichtig met uitspraken over dat wij klachten verhelpen. Want feitelijk is dat niet wat wij als osteopaten doen. Jazeker, na zorg van een osteopaat zijn de klachten vaak beter. Maar dit komt doordat wij het lichaam de kans geven om zelf te herstellen, doordat osteopathie de natuurlijke herstelkracht van het lichaam ondersteunt. Dit doen wij door de bewegelijkheid van het lichaam in brede zin te optimaliseren. Waardoor de bewegelijkheid, circulatie en stofwisseling toeneemt. Wij creëren dus de juiste omstandigheden voor het lichaam om zelf te kunnen herstellen. Dit doen wij zonder medicatie. Wij herstellen de bewegelijkheid van het lichaam.

Praktijk GezondMens - Scheefstand van het bekken - osteopathie

Dit doen wij ook bij rugpijn die vanuit een disbalans van het bekken ontstaat. Want een disbalans in het bekken heeft ook een oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld komen door bewegingsbeperkingen of beenlengte verschil in het been, bewegingsverlies of verkramping van spieren in de bekkenregio of door littekenweefsel. De eerste stap is dan ook grondig onderzoek. Zo onderzoeken we wat de oorzaak is van de disbalans en welke structuren erbij betrokken zijn.

Zodra we duidelijk in kaart hebben gebracht wat de oorzaak is of misschien wel meerdere, kunnen we starten met het aanpakken van deze oorzaak. Afhankelijk van de betrokken structuren maken wij gebruik van manuele technieken, houdingscorrecties en advies.

Osteopathie bij Praktijk GezondMens

Wanneer je met klachten bij ons komt, starten we eerst met het diagnostisch proces. We zoeken precies uit waar de klachten vandaan komen en welke onderdelen van het lichaam hierbij betrokken zijn. Wanneer we de situatie goed kennen is het tijd voor de behandeling. Hierbij is niet alleen oog voor het gebied dat de klachten geeft, maar voor het gehele lichaam.

Wij vertellen je graag meer over onze aanpak! Dat kan via de telefoon of via een mailtje. Wij horen graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.