Praktijk GezondMens - Rugpijn door een scheef bekken? Osteopathie kan helpen.

Rugpijn door een scheef bekken? Osteopathie kan helpen.

Rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. De pijn kan zijn oorsprong vinden in spieren van bijvoorbeeld de onderrug maar ook in zenuwen of de wervels. In de meeste gevallen zijn er meerdere factoren betrokken omdat het lichaam een eenheid is waarin alles met elkaar is verbonden.

Maar toch is er vaak wel een hoofdoorzaak, of structuur aan te wijzen die een grote rol speelt in de klachten. Wij zien bijvoorbeeld regelmatig dat rugklachten worden veroorzaakt door een bekken dat scheef staat of dat instabiel is. Je kan jezelf waarschijnlijk wel voorstellen dat wanneer het bekken niet stevig staat, dat dan de rug ook niet optimaal functioneert. Het bekken is immers de fundering waarop de rug staat, dus het is heel erg belangrijk dat deze fundering stevig is.

Dit is bij veel mensen niet (of niet volledig) het geval. Gelukkig kunnen wij als osteopathie praktijk jou hier bij helpen! Wij vertellen je graag wat meer over hoe wij dit kunnen doen en welke technieken we toe kunnen passen om jou te helpen.

Op welke manier kan een scheef bekken rugklachten veroorzaken?

Wanneer het bekken scheef staat heeft dit gevolgen voor de rug. De wervelkolom is immers verbonden met het bekken. Scheefstand van het bekken kan daardoor ook scheefstand van de rug veroorzaken. Deze scheefstand van de rug wordt vervolgens door het lichaam gecorrigeerd.

Dit kan een ongelijke belasting van spieren of wervels veroorzaken, doordat het lichaam zich voortdurend moet aanpassen en moet corrigeren. Wij noemen dit een compensatiepatroon. Dit gaat best enige tijd goed maar gaat na langere tijd wel zijn tol eisen. Het gevolg kan overbelasting zijn van spieren, blokkades van zenuwen of irritatie van ander structuren.

Hoewel de klachten dus meestal in de rug optreden ligt de oorzaak elders, namelijk in het bekken. Als osteopaten zullen we dan ook allereerst de scheeftstand van het bekken verzorgen omdat dit de reden van de rugklachten is. Doordat het lichaam een mechanische eenheid is, zorgt het verhelpen van de scheefstand van het bekken voor herstel van de rug. We vertellen jou graag meer over hoe wij hierbij kunnen helpen.

Op welke manier kan osteopathie een scheefbekken verhelpen?

We zijn altijd voorzichtig met uitspraken over dat wij klachten verhelpen. Want feitelijk is dat niet wat wij als osteopaten doen. Jazeker, na zorg van een osteopaat zijn de klachten vaak weg. Maar dit komt doordat wij het lichaam de kans geven om zelf te herstellen, doordat osteopathie de natuurlijke herstelkracht van het lichaam ondersteunt. Wij creëren dus de juiste omstandigheden voor het lichaam om zelf te kunnen herstellen. Dit doen wij zonder medicatie of chemicaliën.

Dit doen wij ook bij rugpijn die vanuit het bekken ontstaat. Want een scheef bekken heeft ook een oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verschil in beenlengte of doordat er verkrampingen zijn van spieren in de bekkenregio. De eerste stap is dan ook grondig onderzoek. Zo onderzoeken we wat de oorzaak is van de scheefstand en welke structuren erbij betrokken zijn. Wanneer we duidelijk in kaart hebben gebracht wat de oorzaak (of oorzaken) is, dan kunnen we starten met het aanpakken van deze oorzaak. Afhankelijk van de betrokken structuren kunnen we hierbij gebruik maken van manipulaties, spierversterkende oefeningen of houdingsverbeteringen.

Wanneer er structurele problemen zoals bijvoorbeeld vergroeien zijn, dan kan het zijn dat andere oplossingen nodig zijn. In deze gevallen overleggen wij altijd met jou over de beste vervolgstappen.

Osteopathie bij Praktijk GezondMens

Wanneer je met klachten bij ons komt, starten we eerst met het diagnostisch proces. We zoeken precies uit waar de klachten vandaan komen en welke onderdelen van het lichaam hierbij betrokken zijn. Wanneer we situatie goed kennen is het tijd voor de behandeling. Hierbij is niet alleen oog voor het gebied dat de klachten geeft, maar voor het gehele lichaam.

Wij vertellen je graag meer over onze aanpak! Dat kan via de telefoon of via een mailtje. Wij horen graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.