Praktijk GezondMens - Osteopathie bij hernia klachten

Osteopathie bij hernia klachten

Ongeveer 75.000 mensen in Nederland krijgen per jaar symptomen van een rughernia. Dat zijn bijna zes op de duizend mensen. Een hernia komt met name voor bij mensen tussen de 40 en 55 jaar oud. Pijn aan je rug of been door een hernia kan jouw dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden, zowel op het gebied van werk als privé. In dit artikel bespreken wij wat een hernia is, wat de symptomen van een hernia zijn, hoe een hernia wordt veroorzaakt en hoe osteopathie kan helpen bij het verhelpen van hernia klachten.

Wat is een hernia?

Onze wervelkolom bestaat uit allerlei wervels. Tussen onze wervels zitten tussenwervelschijven die als functie hebben om schokken op te vangen. De tussenwervelschijven bestaan uit een zachte elastische kern en een stevige vezelwand van bindweefsel. Er is sprake van een hernia wanneer de tussenwervelschijf inzakt en de elastische kern als gevolg daarvan naar buiten puilt. Die uitpuiling kan voor problemen zorgen wanneer deze op bepaalde zenuwen drukt en die daardoor prikkelt.

Wat zijn de symptomen van een hernia?

Een hernia geeft alleen pijnklachten als de uitstulping op een zenuw duwt. Het is dus heel goed mogelijk dat een hernia geen pijnklachten geeft en dan hoeft er gelukkig ook niks te gebeuren. Echter kan een hernia wel voor vervelende pijnklachten zorgen wanneer deze op een zenuw duwt.

Het meest bekende symptoom van een hernia is hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar één been. De pijn kan soms zelfs helemaal tot in de voet te voelen zijn. Deze pijn varieert en kan zich uiten in een branderig, prikkelend of doof gevoel. Mensen geven aan dat ze soms ervaren dat ze minder kracht hebben in hun been ten gevolge van de hernia.

Verder kan het zo zijn dat bepaalde houdingen of bewegingen de pijn verergeren. De pijn kan bijvoorbeeld toenemen bij langdurig staan, maar ook bij hoesten, niezen of persen. Bij 3 op de 4 mensen gaan hernia klachten binnen 12 weken vanzelf weer over.

Wat zijn oorzaken van een hernia?

Het is tot op heden nog niet duidelijk hoe een hernia precies ontstaat, maar artsen denken dat erfelijke aanleg er misschien iets mee te maken heeft. Hoe ouder we namelijk worden, hoe groter de kans is op het krijgen van een hernia. Dit komt door slijtage. In de loop der jaren slijten de tussenwervels; bij de een meer dan bij de ander. Sommige families hebben namelijk een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijven, waardoor de kans op een hernia wordt vergroot.

Andere factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op het krijgen van een hernia zijn een zware of langdurige belasting van de rug in een verkeerde houding. Denk bijvoorbeeld aan te lang verkeerd zitten. Verder is het mogelijk dat overgewicht, roken, te weinig bewegen, lang en veel autorijden en een slechte conditie de kans op een hernia verhogen.

Osteopathie als oplossing voor hernia klachten

Osteopathie is een behandelvorm waarbij, met behulp van de handen, klachten worden verholpen door de natuurlijke lichaamsfuncties te herstellen. De osteopaat onderzoekt allereerst wat de oorzaak is van de klachten om vervolgens deze vastzittende weefsels, die de klachten veroorzaken, te ontspannen en te versoepelen.

Specifiek voor een rug- en nekhernia betekent dit dat de osteopaat blokkades in de rug, het bekken of de buik wegneemt, waardoor de doorbloeding van de beschadigde tussenwervelschijven zal verbeteren. De behandeling zorgt er ook voor dat de druk tussen de wervels afneemt, waardoor ook de pijn zal doen afnemen.

Het doel van de osteopaat is om op deze manier van behandelen het natuurlijk herstel van een hernia te bevorderen. Een osteopaat ziet het lichaam namelijk als een functionele eenheid, waarbij problemen in een deel van het lichaam het totale lichaam als geheel beïnvloeden.

Waarom naar Praktijk GezondMens?

Bij Praktijk GezondMens kijken we graag vanuit een holistisch perspectief om jou van jouw klachten af te helpen. We begrijpen dat ieder persoon een behandeling op maat nodig heeft aangezien iedereen uniek is. Herken je klachten of wil je graag dat iemand naar jouw klachten kijkt? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op of maak direct een afspraak in de digitale agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.