Praktijk GezondMens - Osteopathie bij een beknelde zenuw in de rug

Osteopathie bij een beknelde zenuw in de rug

Het ruggenmerg staat via zenuwen in contact met je hele lichaam. Het kan gebeuren dat een zenuw in de rug bekneld raakt. De locatie van de knelling heeft invloed op de symptomen die ontstaan. Zo kan er op de locatie van de knelling zelf pijn ontstaan en/of kun je last hebben van uitstralende pijn.

In dit artikel kun je lezen wat de oorzaken en symptomen van een beknelde zenuw in de rug zijn. Daarnaast bespreken we osteopathie als zorg bij deze klachten. Als je twijfelt of je zelf misschien een beknelde zenuw hebt, is het raadzaam om dit te laten onderzoeken. Als je er op tijd bij bent, is er namelijk een grotere kans op volledig herstel.

Hoe ontstaat de zenuwbeknelling?

Er zijn verschillende oorzaken voor een beknelde zenuw in de rug. Een van de bekendste vormen van rugpijn is een hernia. Tussen twee wervels in zit altijd een tussenwervelschijf. Deze werkt als demping tussen de wervels. Bij een hernia scheurt deze tussenwervelschijf. Er ontstaat dan een uitstulping die tegen een zenuw aan kan drukken. Een hernia is dus één van de mogelijke oorzaken van een zenuwbeklemming.

Hiernaast kan de beklemming worden veroorzaakt door spinale stenose. Dit komt vaak voor bij ouderdom, wanneer de wervelgewrichten dikker worden. Hierdoor is er minder ruimte in het wervelkanaal. Door verdikking kan het voorkomen dat de zenuwen bekneld raken. Deze spinale stenose komt meestal pas voor bij mensen ouder dan vijftig jaar.

Ten derde kan artrose een oorzaak zijn voor een beknelde zenuw. Ook bij artrose raken de tussenwervelschijven beschadigd. Hierdoor kunnen er delen van het bot gaan uitsteken, wat de kans op een beknelling van een zenuw in de rug vergroot.

De klachten die je kunt ervaren bij een zenuwbeknelling

Het ruggenmerg staat met het hele lichaam in contact. Een probleem in de rug kan daardoor op het hele lichaam impact hebben. De symptomen van een beknelde zenuw kunnen dus op verschillende plekken voorkomen. In het begin merkt vrijwel iedere patiënt een vorm van pijn of een tinteling op de plek van de beknelling. Daarna straalt de pijn vaak uit naar een ander lichaamsdeel. De plek van de uitstralende pijn is dan afhankelijk van de locatie waar de zenuw bekneld is geraakt.

Als het probleem zich aan de bovenkant van de wervelkolom voordoet, hebben patiënten vaak last van uitstralende pijn in één of beide armen. Als de beknelling lager optreedt, straalt de pijn vaak uit naar de benen. Het komt ook voor dat mensen geen last hebben van pijn, maar eerder een soort spierzwakte ervaren. Het kan dan bijvoorbeeld voelen alsof je een slapend been hebt.

Hoe osteopathie je kan helpen bij een zenuwbeknelling in de rug

De zorg bij een beknelling van een zenuw in de rug begint altijd met een intake. De osteopaat vraagt naar je klachten en stelt vast hoeveel klachten je ervaart. Hierna zal er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd worden. Er zal onderzocht worden waar de beknelling precies gelokaliseerd is. Hiernaast vertelt de osteopaat welke bewegingen de beknelling heftiger maken. Deze zullen zoveel mogelijk vermeden moeten worden.

Als de locatie van de beknelling is opgespoord, kan de osteopaat samen met jou een gericht behandelplan opstellen.

Behandellocatie in Roelofarendsveen en Montfoort

Het is belangrijk om een beknelde zenuw in de rug zo snel mogelijk aan te pakken. Mocht je dus twijfelen of je last hebt van een beknelde zenuw dan is het raadzaam om een afspraak bij ons te maken.

Met onze praktijkervaring en recente wetenschappelijke onderbouwingen zullen we er alles aan doen om je zo snel mogelijk van je klachten af te helpen. Zo kun je hopelijk zo snel mogelijk je dagelijkse bezigheden weer pijnvrij verrichten.

Maak een afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.