Praktijk GezondMens - Boost je immuunsysteem met osteopathie

Boost je immuunsysteem met osteopathie

Heb je last van langdurige en/of onverklaarde vermoeidheid of verkoudheid? Genees je langzaam van een griep of infectie? Ervaar je langdurige restklachten? Dit kan een teken zijn van een verzwakt of niet adequate reactie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is van vitaal belang voor onze gezondheid. Boost je immuunsysteem met een osteopathie behandeling!

Wat het immuunsysteem is en hoe osteopathie je kan ondersteunen lees je in dit artikel.

Wat is je immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een verdedigingsmechanisme van ons lichaam om infecties, een ontsteking en ziekten te bestrijden. Het doel van het immuunsysteem is om zo snel mogelijk de schadelijke stoffen voor ons lichaam onschadelijk te maken en op te ruimen. Het immuunsysteem bevindt zich verspreid door ons hele lichaam. De verschillende onderdelen van het immuunsysteem en lichaamssystemen werken nauw met elkaar samen.

Voorbeelden van schadelijke stoffen voor het lichaam zijn bacteriën en virussen. Wanneer het lichaam voor het eerst te maken krijgt met de schadelijke stof, onthoudt het lichaam de informatie van deze stof.

Praktijk GezondMens - Boost je immuunsysteem

Op deze manier hoeft het lichaam de tweede keer minder hard te werken bij het bestrijden van deze stof dan de eerste keer. Het weet namelijk hoe deze zo effectief mogelijk verslagen kan worden. Het immuunsysteem is dus een enorm belangrijk en vooral slim systeem om het lichaam gezond te houden.

Onderdelen van het immuunsysteem

Het immuunsysteem is grofweg onder te verdelen in drie onderdelen: de fysieke barrière, de algemene/aangeboren afweer en de specifieke/verworven afweer.

De fysieke barrièreDe fysieke barrière is de scheiding tussen de inwendige structuren van het lichaam en de omgeving. Deze barrière zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet zomaar het lichaam of in de bloedbaan terecht kunnen komen. Eén van de fysieke barrières van het lichaam zijn onze slijmvliezen. Dat is een constant vochtig membraan dat bepaalde lichaamsholtes bekleedt zoals de neus, de mond, de keel, longen, blaas en geslachtsorganen.

De algemene/aangeboren afweerDe algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers en schadelijke stoffen in het lichaam. Stel je voor dat je bent gevallen en je hebt daardoor een schaafwond op je arm gekregen. Er gaan dan cellen van het immuunsysteem naar de wond toe om de binnengedrongen schadelijke stoffen te vernietigen. Ditzelfde fenomeen gebeurt bij een infectie of een ontsteking. De schadelijke stoffen worden door het immuunsysteem onschadelijk gemaakt en weer opgeruimd.

De specifieke/aangeboren afweerIn tegenstelling tot de algemene afweer richt de specifieke afweer zich op één specifieke ziekteverwekker. Dit zijn geheugencellen van het immuunsysteem die liggen opgeslagen in het lichaam na een eerdere infectie. Bij een tweede infectie zal het specifieke afweersysteem de algemene afweer ondersteunen. De specifieke afweer komt langzamer op gang dan de algemene afweer maar is wel bijzonder effectief.

Oorzaken van een verzwakt immuunsysteem

Zoals eerder benoemd is het immuunsysteem enorm belangrijk voor een gezond lichaam. Een verzwakt of niet adequaat immuunsysteem kan dan ook nadelige gevolgen hebben voor jouw gezondheid en chronische klachten.

De verzwakking kan komen door bijvoorbeeld een ongezonde leefstijl waaronder voeding, stress (fysiek, mentaal, omgeving etc.), slaap of te weinig beweging. Maar ook door bewegingsverlies in verschillende lichaamssystemen. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een trauma, operatie, eerdere infectie of een ontsteking.

Symptomen van een verzwakt immuunsysteem

Klachten die passen bij een verzwakt immuunsysteem:

  • Regelmatig terugkerende en/of aanhoudende infecties
  • Aanhoudende verkoudheid
  • Vermoeidheid
  • Chronische pijn- ontstekingsklachten
  • Huidproblemen

Boost je immuunsysteem met osteopathie!

Osteopathie is een specialisme waarbij de osteopaat de herstellende kracht van het lichaam bevordert door middel van het uitvoeren van manuele- en fasciale technieken. Door het opheffen van bewegingsverlies en het geven van adviezen wordt ervoor gezorgd dat de functie van het immuunsysteem wordt verbeterd. Zo wordt het lichaam weer in staat gesteld zichzelf te herstellen. Hoe de behandeling van de osteopaat er precies uit komt te zien is afhankelijk van de soort klachten die je ervaart.

Een behandeling bij Praktijk GezondMens
Herken je de eerder genoemde klachten? Een osteopathische behandeling bij Praktijk GezondMens kan je helpen bij het boosten van je immuunsysteem! Kom daarom gerust eens langs in onze praktijk of neem telefonisch contact met ons op voor het maken van een afspraak. Je kunt ook direct online een afspraak maken in onze digitale agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.