Praktijk GezondMens - Osteopathie bij uitstralende pijn in de rug

Hoe kan een osteopaat helpen bij uitstralende pijn in de rug?

Mensen zijn continu in beweging. Zelfs als iemand stilzit is er in het lichaam nog van alles gaande. Het bloed stroomt rond, er gaan elektrische signalen van de hersenen door de zenuwen en in de spieren vindt af en toe een contractie plaats om de spieren in leven te houden. Osteopathie gaat uit van deze continue beweging van het menselijk lichaam.

Maar wat doet osteopathie precies en hoe kan een osteopaat helpen bij uitstralende pijn in de rug?

Anatomie van de rug

In de rug bevindt zich een structuur die ontzettend belangrijk is voor het goed kunnen functioneren van het gehele lichaam: het ruggenmerg. Het ruggenmerg bestaat uit vele verschillende zenuwen die op verschillende plekken het ruggenmerg ontspringen. De zenuwen zorgen er onder andere voor dat je kan voelen en zorgen voor de aansturing van de skeletspieren. Samen met de hersenen vormt het ruggenmerg het centrale zenuwstelsel.

Fouten in het ruggenmerg
Het ruggenmerg wordt vanwege de belangrijke functies goed beschermd door met name de wervelkolom. Toch kan er van alles fout gaan waardoor er zenuwen beschadigd raken. Zo zijn er verschillende aandoeningen aan het ruggenmerg zelf. Het ruggenmerg kan ook beschadigd raken door snijwonden, harde vallen of ongelukken.

Praktijk GezondMens - Osteopathie bij een beknelde zenuw in de rug

Op het moment dat het ruggenmerg beschadigd raakt, kunnen er klachten ontstaan in het gehele lichaam. Dit komt doordat het ruggenmerg het gehele lichaam (behalve het hoofd) aanstuurt. Waar de klachten precies ontstaan is afhankelijk van welke zenuw beschadigd raakt. Wat de klachten precies zijn is afhankelijk van wat de functie van de beschadigde zenuw is.

Wat is uitstralende pijn?

Ruggenmergzenuwen hebben onder andere een afferente, ofwel aanvoerende, functie. Dit betekent dat ze de signalen die op de huid komen doorgestuurd worden naar de hersenen. Op deze manier kunnen deze signalen verwerkt en ervaren worden. Eén van deze signalen is pijn. Raakt één van de ruggenmergzenuwen bekneld of beschadigd, dan kan het zijn dat de zenuwen worden geactiveerd. De zenuw geeft dan een onterecht signaal door aan de hersenen. De hersenen vertalen het signaal om in pijn, zonder dat het lichaamsdeel pijn wordt gedaan van buitenaf.

Deze pijn wordt uitstralende pijn genoemd. Het kan overal in het lichaam ervaren worden, maar uitstralende pijn komt het meeste voor in de benen en billen.

Behandeling van uitstralende pijn

Hoewel de pijn niet levensbedreigend is, kan deze wel erg beperkend zijn. Om de uitstralende pijn te verminderen of te laten verdwijnen, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Eén van deze behandeling is osteopathie. Dit is een veilige behandelmethode met een lage behandelfrequentie. Helaas wordt dit in Nederland nog gezien als een alternatieve behandelwijze terwijl het zeker effect heeft op deze vorm van pijn.

Wat doet een osteopaat?
Voor een osteopaat is het belangrijk dat het hele lichaam in beweging kan zijn. Het lichaam zit namelijk nooit stil. Ook op het moment dat je stil zit of ligt, is er nog van alles in beweging.

Praktijk GezondMens - Osteopathie bij een beknelde zenuw in de rug - osteopaat

Een osteopaat draagt bij aan het kunnen bewegen van het lichaam. Dit doet de therapeut door eerst te onderzoeken wat de oorzaak is van een klacht en daarna de gevonden vastzittende weefsels los te maken. Daarnaast zal een osteopaat je meer leren over de achtergrond van je klacht en hoe je deze thuis kan verminderen en in het vervolg kan voorkomen.

Praktijk GezondMens

Heb je last van uitstralende pijn vanuit de rug? Vanuit Praktijk GezondMens begrijpen wij heel goed hoe vervelend en beperkend pijn kan zijn. Wij helpen je graag om deze pijn te verminderen en kijken samen naar manieren om beter met de pijn om te kunnen gaan.

Twijfel daarom dan niet langer en neem contact op door te bellen of door direct een afspraak te maken in onze digitale agenda.

Maak een afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.