Praktijk GezondMens - Osteopathie bij hardnekkige slaapproblemen

Osteopathie bij hardnekkige slaapproblemen

Voldoende slaap en een goede slaap kwaliteit is erg belangrijk voor onze gezondheid. Slaapproblemen kunnen dan ook leiden tot verminderingen van zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Osteopathie kan je helpen bij hardnekkige slaapproblemen.

Ben je benieuwd wat de oorzaken kunnen zijn van slaapproblemen en hoe osteopathie hierbij kan helpen? Op deze pagina lees je hier meer over.

Waarom is slaap zo belangrijk?

Slaap is een periode waarin zowel het lichaam als de geest rust krijgen. Een goede slaap is belangrijk omdat er allerlei herstelprocessen plaatsvinden tijdens je slaap. Doordat lichaam en geest veel rust krijgen in de nacht, voel je je overdag fit en kun je er weer tegenaan.

Slechte slaap kan leiden tot een slechte immuniteit en daardoor ook tot gezondheidsproblemen. Het is dan ook belangrijk om slaapproblemen zo snel mogelijk te verminderen. Maar omdat er miljoenen mensen aan slapeloosheid leiden, lijkt dit bij veel mensen niet zomaar op te lossen.

Praktijk GezondMens - Blog over osteopathie bij hardnekkige slaapproblemen

Heb ik last van een slaapprobleem?

Er zijn meerdere vormen van slaapproblemen. We spreken van slapeloosheid wanneer je per week drie keer slecht in slaap valt of slecht doorslaapt en daarbij ook slechter functioneert gedurende de dag. Het kan ook zijn dat je last hebt van het slecht in slaap vallen of doorslapen, maar hier geen hinder van ondervindt gedurende de dag. In dat geval spreken we van vermeende slapeloosheid.

Oorzaken van slaapproblemen

Er zijn veel factoren die invloed hebben op je slaap en je slaap dus kunnen verstoren. In de meeste gevallen worden slaapproblemen veroorzaakt door een combinatie van de ondergenoemde factoren.

Stress kan ervoor zorgen dat je veel piekert, waardoor je moeilijk in slaap valt en onrustig slaapt. Daarnaast heeft je slaaphygiëne veel invloed op de kwaliteit van je slaap. Een goede slaaphygiëne houdt in dat je een regelmatig slaapritme hebt en voldoende slaapt.

Ook kan te weinig daglicht veel slaapproblemen veroorzaken. Daglicht zorgt ervoor dat onze biologische klok goed werkt.

Praktijk GezondMens - Blog over osteopathie bij hardnekkige slaapproblemen - stress

De biologische klok wordt gevormd door cellen in ons brein. Deze cellen vertellen ons lichaam wanneer het dag is en wanneer nacht. Bovendien zorgt daglicht voor het aanmaken van melatonine (een hormoon dat het dag-nachtritme regelt). Hierdoor slaap je in de nacht beter.

Tegenwoordig is het kijken naar schermen voor het slapen gaan één van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen. Schermen van bijvoorbeeld je telefoon, tv, tablet of laptop hebben blauw licht. Dit licht zorgt ervoor dat de aanmaak en afbraak van melatonine ontregeld is.

Ook voeding kan van invloed zijn op jouw slaap. Zo wordt het afgeraden om zware maaltijden te nuttigen voor het slapen gaan. Ook worden cafeïne-rijke dranken afgeraden na 14.00 uur in de middag.

Wat kan ik zelf doen tegen hardnekkige slaapproblemen?

Er zijn dus enorm veel factoren die van invloed kunnen zijn op je slaap. Je kunt van je slaapproblemen af proberen te komen door de onderstaande adviezen te volgen:

  • vermijd stress
  • kijk niet naar schermen met blauw licht voor het slapen gaan
  • zorg ervoor dat je wordt blootgesteld aan voldoende daglicht
  • geen zware maaltijden voor het slapen gaan
  • geen cafeïne houdende dranken na 14.00 uur in de middag

Heb jij, ondanks het opvolgen van deze adviezen, alsnog last van hardnekkige slaapproblemen? Dan kan osteopathie je helpen! Want er is meer wat je kunt doen tegen slaapproblemen.

Osteopathie bij hardnekkige slaapproblemen

Osteopathie is een specialisme waarbij verstoringen in het gehele lichaam worden verholpen. Deze verstoringen kunnen namelijk voor slaapproblemen zorgen. Door een verstoring of blokkade is de balans in je lichaam verstoord. Hierdoor kan het zijn dat je zenuwstelsel overprikkeld is waardoor je je niet kunt ontspannen en dus niet in slaap valt. Het wegnemen van de blokkades door de osteopaat kan er daarom voor zorgen dat jij beter gaat slapen.

Tijdens de behandeling maakt de osteopaat gebruik van verschillende technieken om het lichaam te stimuleren om zelf te gaan herstellen. Daarnaast kan de osteopaat ook adviezen geven om het lichaam verder de kans te geven te herstellen.

Maak een afspraak

Een behandeling bij Praktijk GezondMens

Heb je last van hardnekkige slaapproblemen? Wacht niet langer en maak een afspraak bij Praktijk GezondMens. We hebben een behandellocatie in Roelofarendsveen en Montfoort. Voor meer informatie en het maken van een afspraak kun je zowel telefonisch contact met ons op nemen, als via de mail. We helpen je graag bij het verminderen van jouw klachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.