Praktijk GezondMens - Osteopathie bij zwangerschapsklachten

Osteopathie bij zwangerschapsklachten

Wanneer je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. ­Sommige vrouwen vinden de zwangerschap de mooiste tijd van hun leven en andere vrouwen ervaren het juist als zwaar. Door de zwangerschap wordt de vorm van het lichaam anders. Wanneer het lichaam niet in staat is deze veranderingen goed op te vangen, ­ontstaan er klachten. Osteopathie kan helpen bij zwangerschapsklachten die optreden gedurende de zwangerschap. Daarnaast kan de osteopaat ook helpen bij klachten die optreden in de periode na de bevalling. Wat kunnen we bij Praktijk GezondMens precies voor jou betekenen?

Verschillende soorten zwangerschapsklachten

Osteopathie kan tijdens de zwangerschap helpen bij verschillende klachten. Hieronder volgen een aantal veel voorkomende klachten:

  • rug-, nek- en schouderklachten
  • bekkenpijn of -instabiliteit
  • problemen rondom het middenrif
  • maagzuurklachten
  • bilklachten
  • tintelingen in de armen en benen

Ook kunnen er na de bevalling nog klachten ontstaan. Bij de geboorte van een kind komen enorme krachten vrij. Om die op te vangen wordt er veel van de inwendige flexibiliteit en beweeglijkheid van het lichaam gevraagd. Na de bevalling is er weer ruimte voor de organen om terug te keren naar hun oorspronkelijke ligging. Deze veranderingen in het lichaam kunnen ertoe leiden dat er verlies van beweeglijkheid in de buik ontstaat.

Hoe ontstaan zwangerschapsklachten?

Door het groter worden van de buik verandert de lichaamshouding. Het lichaamszwaartepunt verplaatst zich meer naar voren, waardoor je een hollere rug krijgt. Dit kan zorgen voor rugklachten. De buik wordt niet alleen zichtbaar dikker, ook binnen in de buikholte wordt de baarmoeder steeds groter. Om te zorgen dat er genoeg plek is voor het kind, moeten de organen ruimte maken. Dit heeft invloed op het functioneren van deze organen. Zo zal onder andere de blaas minder uit kunnen zetten en komen bloedvaten in verdrukking, waardoor de doorbloeding van de benen verslechterd.

Daarnaast zorgen zwangerschapshormonen voor versoepeling van weefsels om het lichaam voor te bereiden op de bevalling. Kraakbeenverbindingen in je bekken worden bijvoorbeeld zachter zodat het kindje makkelijker door het geboortekanaal kan. Bij sommige mensen begint dit al vrij vroeg in de zwangerschap. Druk van de organen in het kleine bekken samen met de invloed van zwangerschapshormonen kan resulteren in bekkenklachten.

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die het lichaam als één geheel ziet. In andere woorden, alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding en kan elkaar beïnvloeden. Een osteopaat zoekt naar de mogelijke oorzaak van jouw zwangerschapsklachten. Soms zit de oorzaak op een heel andere plek dan waar jij de klachten ervaart. Door middel van zachte manuele technieken wordt eventuele verminderde beweeglijkheid weggenomen, wordt de doorbloeding verbeterd en de druk op organen en weefsels verminderd.

Behandeling van zwangerschapsklachten

De behandeling van de klachten die kunnen optreden tijdens of na de zwangerschap richt zich op het verlichten of wegnemen van bijvoorbeeld rug-, nek-, hoofd- of buikpijn. Bij de behandeling worden geen medicijnen of apparatuur gebruikt. Een osteopaat werkt alleen met zijn handen. De plek die de osteopaat behandelt hoeft niet de plek te zijn waar je klachten voelt. Alle weefsels, organen en structuren staan immers met elkaar in verbinding. Daarnaast leert een osteopaat je veel over de achtergrond van je klachten en wat je hier zelf aan kunt doen om je gezondheid te verbeteren.

Osteopathie bij Praktijk GezondMens

De behandeling bij Praktijk GezondMens bestaat uit het manueel losmaken van gebieden die vastzitten of spanning vertonen. Door het lichaam als geheel te behandelen is de behandeling zeer efficiënt. Daarbij wordt rekening gehouden met de relaties die de systemen in het lichaam met elkaar hebben. Loop je al langere tijd met sluimerende klachten rond? Loop je vast in je revalidatie of kom je niet over een bepaald punt heen? Komen de klachten na afzienbare tijd weer terug? Bekijk hier waar we je mogelijk mee kunnen helpen en maak gemakkelijk een afspraak via onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.