Praktijk GezondMens - Osteopathie is bij uitstek geschikt bij klachten van je onderrug

Osteopathie is bij uitstek geschikt bij klachten van je onderrug

Osteopathie is een therapievorm die misschien wat minder bekend is dan bijvoorbeeld fysiotherapie. Toch is het een bijzonder effectieve manier om klachten in het lichaam te verminderen. Osteopathie heeft als doel om het natuurlijke herstel van het lichaam te bevorderen. Hoewel je met allerlei klachten, zowel fysiek als mentaal, welkom bent bij de osteopaat, is deze therapievorm bij uitstek geschikt bij klachten van de onderrug. Bij onze praktijk kun je terecht voor osteopathie wanneer je last hebt van vervelende rugklachten die maar niet overgaan of die steeds terugkomen.

Hoe werkt osteopathie?

Osteopathie zorgt er voor dat het lichaam zo veel mogelijk zelf wordt gestimuleerd om de klacht op te lossen. Dit wordt gedaan door het lichaam te zien als een eenheid, waarin alles soepel moet kunnen functioneren om gezond te zijn. Maar hoe krijgt de osteopaat dit voor elkaar?

Er zijn allerlei functies in het lichaam die in actie komen wanneer er iets misgaat. Zo wordt er gezorgd dat er een ontstekingsreactie optreedt bij beschadigingen en dat een lichaamsdeel wat minder wordt belast wanneer dit nodig is. Op deze manier kunnen er afvalstoffen afgevoerd worden en is er ruimte voor herstel.

Helaas gaan deze reacties niet altijd goed. Soms blijven de stoffen van de ontstekingsreactie te lang op de plaats van de beschadiging of zorgt het ontlasten van een lichaamsdeel voor klachten in andere delen van het lichaam. In dat geval is het belangrijk dat dit patroon door manipulaties en andere behandelmethodes van de osteopaat doorbroken wordt. Hierdoor wordt het lichaam extra aangezet om de klachten zelf op te lossen.

Klachten van je onderrug

Veel mensen hebben last van rugpijn. Er is een aantal factoren dat de kans op rugpijn vergroot. Voorbeelden zijn overbelasting (te zwaar tillen), te lang zitten, een nieuwe (zware) sport of hobby, overgewicht en stress.

Het is vaak onduidelijk wat er precies onder de rugpijnklachten ligt, want in de meeste gevallen is er niet iets ‘stuk’ in de rug. Dit maakt dat de klacht hierdoor moeilijk te begrijpen is en dat het lastig is om er vanaf te komen. Daarnaast heeft de pijn de neiging om lang aan te houden. Dit komt meestal doordat het lichaam gaat compenseren en dit is niet altijd even bevorderlijk voor de genezing.

Osteopathie bij klachten in de onderrug

Klachten in je onderrug kunnen erg vervelende gevolgen hebben. De pijn kan zorgen voor vermoeidheid en irritatie. Het kan ook uitstralen naar bijvoorbeeld de benen. Daarnaast zorgt pijn in de onderrug vaak voor een verandering van de houding, wat resulteert in overbelasting van andere lichaamsdelen. Als deze klachten langer aanhouden, kunnen de klachten in de onderrug ook zorgen voor mentale problemen.

Van de pijn in je rug wil je natuurlijk zo snel mogelijk af. Tijdens het eerste consult vindt er een uitgebreid diagnostisch onderzoek plaats. Hierin wordt er gekeken welke structuren een bewegingsbeperking vertonen, zodat de behandeling toegespitst kan worden op het oplossen van problemen in deze weefsels. Er wordt dus niet alleen in de rug gekeken, maar ook naar de rest van het lichaam. Denk hierbij aan spieren en gewrichten, maar ook aan organen, bindweefsel en andere weke delen.

De behandeling is dus afhankelijk van welke bewegingsbeperkingen de osteopaat is tegengekomen. In de meeste gevallen zullen de vastzittende weefsels losgemaakt worden met behulp van druktechnieken en massage. Verder kunnen er oefeningen gedaan worden die helpen om extra te ontspannen. Daarnaast zijn er oefeningen die het lichaam kunnen versterken, zodat de klacht in de toekomst minder kans heeft om op te treden.

Maak een afspraak

Osteopathie bij Praktijk GezondMens

Met pijn in je onderrug hoef je niet te blijven lopen. We helpen je graag van de klachten af door de rugpijn in relatie tot het hele lichaam te zien en het op basis hiervan te verzorgen. Op deze manier is de kans het grootst dat de klachten verdwijnen en dat ze niet weer terugkomen. Ook wanneer je al andere therapievormen hebt geprobeerd voor het verlichten van je rugpijn, ben je welkom bij ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.