Praktijk GezondMens - Osteopathie bij chronische nekpijn

Osteopathie bij chronische nekpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van nekpijn. Bij één op de zeven mensen houdt de nekpijn langer dan zes maanden aan. In dat geval spreken we van chronische nekpijn. Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben en samengaan met variërende symptomen. Op deze pagina valt hier meer over te lezen en zal duidelijk worden hoe osteopathie kan bijdragen aan je herstel!

Wat zijn mogelijke oorzaken van chronische nekpijn?

Het is niet altijd bekend waar de nekklachten vandaan komen. Mogelijke oorzaken van chronische nekpijn zijn:

  • Centrale sensitisatie: overgevoeligheid van het zenuwstelsel voor stimuli. Het draaien van het hoofd, lopen, auto rijden, knuffelen en het krijgen van een massage kunnen pijnlijk zijn.
  • Degeneratie en artrose: het dunner worden van het kraakbeen in de gewrichten. Dit kan komen door een letsel, overbelasting of door genetische factoren. Door het dunner wordende kraakbeen kunnen de kanalen waar de zenuwen doorheen lopen vernauwd raken. De zenuwen vervoeren signalen vanaf het hele lichaam naar de hersenen en andersom. Wanneer deze bekneld raken, kan dit onder andere pijn en gevoelloosheid veroorzaken.
  • Slechte houding: bijvoorbeeld op het werk of thuis.
  • Spinale stenose: directe vernauwing van het wervelkanaal in de nek, waardoor de zenuwwortels worden samengeknepen waar ze het ruggenmerg verlaten.
  • Trauma: een val of ongeluk kan leiden tot chronische nekpijn. Een whiplash is hier een veelvoorkomende oorzaak van. Een whiplash ontstaat door een abrupte, krachtige beweging van de nek en de ondersteunende spieren en zachte weefsels.
  • Botontkalking: er wordt veel meer bot afgebroken dan gemaakt. Dit kan ertoe leiden dat de nekwervels inzakken of dat wervelbreuken ontstaan.
  • Nekhernia: in dit geval drukt een kraakbeenschrijf, die tussen de nekwervels zit, tegen een zenuwbaan aan.

Wat zijn de symptomen van chronische nekpijn?

Chronische nekpijn is een pijn die continu aanwezig is en kenmerkt zich door een milde tot ernstige zeurende, scherpe of stekende pijn. De pijn lokaliseert zich in de achterkant van de nek en kan uitstralen naar het hoofd, de rug of naar de schouders, armen en/of vingers. Vanwege de vele mogelijke oorzaken van chronische nekpijn, kunnen de overige symptomen verschillen. Waar je naast nekpijn last van kunt hebben is onder andere duizeligheid, wazig zicht, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, nachtzweten, slaapproblemen en spierzwakte.

Mogelijk zorgen de klachten ervoor dat je bepaalde houdingen en bewegingen niet meer uit kunt voeren. Dit kan ertoe leiden dat je wordt beperkt in je dagelijks leven. Gelukkig kunnen de klachten effectief worden behandeld door middel van osteopathie!

Maak een afspraak

Osteopathie ter behandeling van chronische nekpijn

Bij het stellen van de diagnose en de behandeling ervan staart een osteopaat zich niet blind op de oorzaak of het gevolg, maar ligt de focus op het lichaam als eenheid en op de verschillende factoren die hebben geleid tot de klacht. Dit betekent dat rekening wordt gehouden met de spieren, botten, gewrichten, omliggende kapsels, organen en schedelbotten. In je lichaam staat immers alles met elkaar in verbinding.

Met deze visie gaat een osteopaat op zoek naar bewegingsverliezen in je lichaam en bepaalt hij of deze wat te maken kunnen hebben met je klachten. Een goede mobiliteit en stabiliteit van de nek is erg belangrijk om de klachten te genezen of te voorkomen. Daarom zal de osteopaat, na het stellen van de juiste diagnose, de bewegingsverliezen mobiliseren. Dit betekent dat de gebieden die vastzitten of spanning vertonen manueel los worden gemaakt.

Osteopathie bij chronische nekpijn bij Praktijk GezondMens

Kamp je al een tijdje met nekklachten en wil je hier iets aan laten doen? Bij Praktijk GezondMens helpen we je graag in je herstel. Na het stellen van de juiste diagnose zullen de bewegingsverliezen in je lichaam worden gemobiliseerd. Door hierbij het lichaam als geheel te behandelen is de behandeling zeer efficiënt.

Heb je nog vragen of wil je starten met je herstel? Neem dan vrijblijvend contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.