Praktijk GezondMens - Osteopathie bij chronische vermoeidheid

Osteopathie bij chronische vermoeidheid

Vermoeidheid is een vervelende klacht. Daarnaast is het ook een lastige klacht om goed te kunnen diagnosticeren. Vaak is het moeilijk om te bepalen waardoor de vermoeidheid is ontstaan. Heb je een periode slecht geslapen of het erg druk gehad? Spelen er spanningen in huis of op het werk? Of is er iets lichamelijks aan de hand? Vaak wordt er helaas geen duidelijke oorzaak gevonden. Soms gaat de vermoeidheid vanzelf over maar wanneer dit niet het geval is, kan osteopathie een oplossing bieden.

Osteopathie is namelijk niet op de klacht gericht maar op een gezond lichaam. Osteopathie is niet het behandelen van klachten maar veel meer het bevorderen van een goede gezondheid waardoor de klachten afnemen.

Wat is vermoeidheid en wanneer is dit chronisch?

Vermoeidheid treedt op wanneer het lichaam toe is aan herstel. Meestal is dit dus een zinvol teken van het lichaam om aan te geven dat het rust nodig heeft. Dit is ook de reden dat een goede nacht slapen soms al uitkomst biedt.

Helaas ligt het bij chronische vermoeidheidsklachten complexer. We spreken van chronische vermoeidheid wanneer er geen duidelijke oorzaak voor de klachten te vinden is. Ook na een goede nacht slapen word je moe wakker en deze vermoeidheid gaat dan vaak gepaard met andere klachten.

Praktijk GezondMens - Blog over chronische vermoeidheid

Waaraan is chronische vermoeidheid te herkennen?

Vermoeidheidsklachten kunnen per persoon verschillend zijn. Waar de meeste mensen beginnen te gapen en droge ogen krijgen wanneer ze moe zijn, zijn er ook een hoop klachten die onbekender zijn maar ook aangeven dat het lichaam rust nodig heeft. Dit soort klachten zijn bijvoorbeeld; sneller geprikkeld zijn en emotioneler reageren dan je van jezelf gewend bent. Daarnaast kan er sprake zijn van een lusteloos en sloom gevoel. Tot slot heeft vermoeidheid ook een grote invloed op het cognitief vermogen. Zo kunnen er concentratieproblemen optreden of kan je vergeetachtiger worden.

Zoals je ziet lopen de klachten zeer uiteen en kunnen ze het dagelijkse leven op een negatieve manier beïnvloeden. Je doet er daarom goed aan om bij een specialist langs te gaan wanneer deze klachten je bekend voorkomen en je er zelf niet vanaf lijkt te komen.

De oorzaak van chronische vermoeidheid is een lastig begrip. We hebben het namelijk over chronische vermoeidheid wanneer er geen medische aanleiding voor gevonden is en wanneer slaap en rust geen oplossing bieden. De oorzaak is dan dus onbekend. Dit lijkt uitzichtloos, maar juist hier kan een osteopaat helpen.

Wat doet een osteopaat bij chronische vermoeidheid?

Een osteopaat kijkt op een holistische manier naar het menselijk lichaam en ziet het lichaam dus als een eenheid. Het lichaam kan opgedeeld worden in verschillende systemen die met elkaar in balans zijn.

Wanneer één van deze systemen uit balans is kunnen de andere systemen hier ook van uit balans raken. Dit kan verschillende vervelende klachten veroorzaken. Bij vermoeidheid kunnen veel verschillende systemen betrokken zijn.

Daarom start de osteopaat eerst een diagnostisch proces. Dit proces bestaat uit een uitgebreide anamnese en een lichamelijk onderzoek.

Praktijk GezondMens - Blog over chronische vermoeidheid - osteopathie

Hierbij zoekt de osteopaat naar structuren en samenhang die mogelijk betrokken zijn bij de oorzaak van de vermoeidheidsklachten. Door bijvoorbeeld te kijken naar het verlies aan mobiliteit of verhoogd spanning van verschillende lichaamsweefsels waaronder fascia (bindweefsel structuren).

Hoe ziet een behandeling bij Praktijk GezondMens eruit?

Tijdens het diagnostisch proces zijn de lichaamsweefsels en de systemen gevonden waaraan we kunnen werken. Dan kan de behandeling van start gaan. Deze bestaat uit het manueel, met de hand, losmaken van de vastzittende of spanning vertonende gebieden. Deze behandeling wordt als heel efficiënt ervaren omdat het lichaam als geheel wordt behandeld. Op deze manier wordt het systeem van het bewegingsapparaat weer in balans gebracht. Dit geeft de andere systemen, zoals die van de organen of van het zenuwstelsel, de mogelijkheid zich ook te gaan herstellen.

Wanneer de balans weer terugkomt in het lichaam zullen de klachten ook weer geleidelijk afnemen. Daarnaast krijg je een advies op maat om zelfstandig je herstel te ondersteunen. De adviezen kunnen betrekking hebben op verschillende leefstijl factoren.

Waarom een afspraak bij Praktijk GezondMens?

Onze osteopaten Jordi en Sven kijken met veel ervaring en een holistisch perspectief naar jouw klachten. Zo kunnen zij jou verder helpen met de chronische vermoeidheidsklachten. Mocht jij je herkennen in de klachten, schroom dan niet een afspraak in te plannen! Dan gaan we samen aan de slag zodat jij je weer zo fit mogelijk kan voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.