Praktijk GezondMens - Waarom kan osteopathie wel helpen bij een whiplash?

Waarom kan osteopathie wel helpen bij een whiplash?

Er zijn weinig klachten of aandoeningen zo ongrijpbaar als de whiplash. Er zijn mensen die beweren dat de whiplash een modegril is maar mensen die daadwerkelijk een whiplash hebben die weten hoe ingrijpend een whiplash kan zijn. De klachten kunnen heel divers zijn en uiteenlopen van hoofdpijn tot moeite met concentreren.

De klachten kunnen komen en gaan en sterk variëren in hevigheid. Hierdoor is de whiplash een behoorlijk ongrijpbaar fenomeen dat helaas ook vaak lang aanwezig blijft. Wij zien regelmatig mensen in onze praktijk die al van alles hebben geprobeerd om van hun klachten af te komen. Helaas vaak met wisselend succes. In onze praktijk zijn wij daarom trots op de zorg die wij onze cliënten kunnen bieden omdat wij de zaken net iets anders aanpakken.

Hierover vertellen we graag wat meer over.

Wat is er aan de hand bij een whiplash?

De aanleiding van een whiplash is bij iedereen wel bekend. De beruchte klap van achteren. Dit kan komen door een val van de fiets, een botsing tijdens het sporten of een auto-ongeluk. Als gevolg van de plotselinge beweging van het hoofd ten opzichte van de romp, kunnen allerlei structuren een beschadiging oplopen. Dit kan gebeuren in botstructuren zoals de wervels maar ook in de zenuwen die in het gebied lopen of de aanwezige zachtere weefsel zoals spieren of ligamenten. Deze kunnen allen een beschadiging oplopen als gevolg van de abrupte beweging.

Een whiplash hoeft niet direct na het ontstaan klachten te geven. Er kan een periode van pijn en stijfheid met eventuele andere klachten zijn die heel verklaarbaar is na een ongeluk. Maar waar na verloop de kneuzingen verdwijnen kunnen er klachten achterblijven of zelfs bijkomen. Om deze goed te kunnen behandelen is het allereerst belangrijk om goed vast te stellen wat er exact aan de hand is en welke structuren er zijn beschadigd.

Maak een afspraak

Symptomen en diagnose bij een whiplash

Er zijn geen harde regels die bepalen wat wel of niet een whiplash is. Een whiplash wordt vastgesteld wanneer er een gebeurtenis is geweest die past bij het ontstaan in combinatie met de aanwezigheid van passende symptomen. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende symptomen:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Moeite met concentreren
  • Verminderde aandacht
  • Minder bestand tegen prikkels
  • Duizeligheid
  • Problemen met slapen

Deze lijst is niet compleet, een whiplash is divers en kan veel verschillende klachten geven. Bij de meerderheid van de personen met een whiplash zijn er wel één of meerdere van bovenstaande kenmerken aanwezig. Het is hierbij opvallend dat deze vaak pas na verloop van tijd ontstaan, soms maanden na het oorspronkelijke ongeval.

Op basis van jouw verhaal, eventuele bevindingen van andere zorgverleners en ons eigen grondige lichamelijk onderzoek constateren wij dat er sprake is van een whiplash. Vanaf dat moment stellen we een behandelplan op dat we met elkaar zullen bespreken.

De behandeling door een osteopaat van een whiplash

Het slechtste wat we kunnen doen bij een whiplash is direct de nek opnieuw belasten. Om deze reden gaan we heel voorzichtig te werk en stellen we onze behandeling af op wat jouw lichaam aangeeft. Dit kan betekenen dat we door middel van massages de spieren rondom de nek laten ontspannen. Hierdoor neemt de druk op de nekregio af waardoor de daar aanwezig structuren weer de ruimte krijgen. Een andere mogelijkheid is het helpen bij het verbeteren van de balans van de nek en het hoofd. Door deze beter te verdelen neemt de belasting af en krijgt deze regio de kans om te herstellen. Door de dynamiek en beweeglijkheid van de nek weer terug te brengen is deze weer beter bestand tegen de dagelijkse belasting waardoor er minder prikkeling optreedt. Door het verzorgen van bewegingsbeperkingen worden barrières overwonnen die het genezingsproces belemmeren.

Al deze handelingen zijn niet gericht op het genezen van de whiplash, maar op het creëren van de juiste omstandigheden waardoor het lichaam zelf kan herstellen. De essentie van osteopathie is immers het lichaam in staat stellen zelf te helen.

Welkom bij Praktijk GezondMens

Wij staan voor jou klaar! Onze holistische blik op gezondheid zorgt ervoor dat wij niet de klacht behandelen maar het lichaam ondersteunen bij het helen. Wil je weten wat dit voor jouw whiplash klachten kan betekenen? Dan kan je via de telefoon of mail contact met ons opnemen. We vertellen je graag meer over onze visie op gezondheid.

Maak een afspraak bij Praktijk GezondMens

Onze osteopaten in Roelofarendsveen en Oudewater helpen je graag verder bij een whiplash.

Maak direct een afspraak in de online agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.