Praktijk GezondMens - Hoe kan osteopathie helpen bij een prikkelbare darm?

Hoe kan osteopathie helpen bij een prikkelbare darm?

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een verstoring van het maag-darm systeem. Het is een probleem dat relatief veel voorkomt; volgens schattingen heeft tot wel 10% van Nederlandse bevolking hier last van. De oorzaak van de problemen liggen in de bewegingen die de darmen maken. Bij het prikkelbare darm syndroom is de darm te actief of juist niet actief genoeg. Hierdoor raakt de darmwerking verstoord waardoor er klachten zoals buikpijn, diarree of obstipatie kunnen ontstaan. De reden voor de verstoorde darmfunctie kan divers zijn. Omdat er meerdere systemen bij betrokken kunnen zijn, is osteopathie bij uitstek geschikt om het prikkelbare darm syndroom te behandelen. We leggen je graag uit hoe wij bij Praktijk GezondMens een prikkelbare darm behandelen met osteopathie.

Wat is er aan de hand bij het prikkelbare darm syndroom?

De naam doet al vermoeden dat de darm te veel geprikkeld raakt. De spieren in de darmwand kunnen hierdoor verkrampen waardoor de darmen niet goed functioneren. De darm is te beweeglijk of juist niet beweeglijk genoeg. Beide situaties kunnen ervoor zorgen dat voedsel niet goed wordt verteerd waardoor er irritatie van de darmwand ontstaat. Het gevolg is niet alleen dat het voedsel niet volledig wordt verteerd maar ook buikpijn, winderigheid en/of te dikke of dunne ontlasting kunnen optreden. Waarbij het prikkelbare darm syndroom eerst vaak werd beschouwd als een symptoom van teveel stress hebben nieuwe inzichten duidelijk gemaakt dat de problematiek complexer is. Een belangrijke factor is de verstoorde communicatie tussen de hersenen en de darmen waardoor de darmen niet optimaal functioneren. Een verhoogde spierspanning in de buik, een infectie, of een bepaalde leefstijl kunnen de klachten veroorzaken of verergeren. Omdat wij vaak een combinatie van factoren zien, zullen wij bij de intake een grondig lichamelijk onderzoek inzetten om alle betrokken factoren te achterhalen. Op basis van deze bevindingen zullen wij vervolgens de behandeling inzetten.

Hoe behandelt een osteopaat een prikkelbare darm?

Eigenlijk is het woord behandelen hier niet de juiste term. Dit lijkt te wijzen dat we iets doen tegen de symptomen terwijl dat niet is wat wij met osteopathie doen. We zorgen ervoor dat het lichaam ongestoord kan functioneren, waardoor de oorzaak van klachten wordt weggenomen. Als gevolg hiervan verdwijnen ook de klachten zelf. Doordat een osteopaat het lichaam begrijpt kan deze ingrijpen op de wijze die het lichaam nodig heeft. Dit doen we bijvoorbeeld door met mobiliserende technieken de te gespannen darmen te laten ontspannen. Deze ontspanning zorgt ervoor dat de doorbloeding kan toenemen en dat afvalstoffen beter worden afgevoerd.

Wanneer er sprake is van verklevingen of littekenweefsel kan de osteopaat zoeken naar manieren om deze weefsels weer in goede conditie te krijgen. Met de juiste technieken kunnen weefsels worden gestimuleerd om weer op natuurlijke wijze hun taak uit te voeren. Wanneer het zenuwstelsel betrokken is bij de klachten (wat relatief vaak het geval is) richten we ons op het weer afstemmen van de stimulatie en de remming van de darmen door het zenuwstelsel. Vaak heeft de manier waarop je leeft, hoeveel je beweegt en wat je eet invloed op de klachten. We onderzoeken daarom samen welke factoren de klachten in stand houden of erger maken. Door je levensstijl aan te passen kun je veel triggers en in standhoudende factoren wegnemen.

Kom naar Praktijk GezondMens voor een echte oplossing tegen prikkelbare darm

In dit artikel hebben we een aantal manieren uitgelegd waarop wij onze cliënten helpen bij klachten door een prikkelbare darm. Bij ons is echter iedere vorm van zorg maatwerk. Dit betekent dat de manier waarop wij je zullen helpen volledig afhankelijk is van jou specifieke omstandigheden en situatie. We zullen daarom altijd beginnen met een intake voor het onderzoek. Wanneer je vragen hebt of meer wilt weten over onze zorg bij prikkelbare darm klachten nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. We leggen je graag meer uit of we maken een afspraak om direct samen aan de slag te kunnen gaan.

Neem contact met ons op

Maak een afspraak bij Praktijk GezondMens

Onze osteopaten in Roelofarendsveen en Oudewater helpen je graag verder bij prikkelbare darm klachten.

Maak direct een afspraak in de online agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.