Praktijk GezondMens - Osteopathie banner opgeblazen gevoel

Osteopathie kan helpen bij een opgeblazen gevoel in je buik

Heb jij last van een opgeblazen gevoel in je buik?

Wij kunnen jou ondersteunen in het verminderen of voorkomen van een opgeblazen gevoel. Iedereen heeft wel eens het gevoel dat je even te veel of te snel hebt gegeten. Je ervaart dan even een ongemakkelijk gevoel, dat meestal weer snel verdwijnt. Maar een grote groep Nederlanders heeft dit gevoel heel erg vaak. Dit gevoel verdwijnt dan ook lang niet in alle gevallen weer snel.

Bij deze mensen is er geen sprake van een te zware maaltijd of net iets teveel snacks. Het lichaam reageert keer op keer op voeding of op een andere gebeurtenis. Het opgeblazen gevoel kan dan bijzonder onaangenaam zijn en ervoor zorgen dat je eten of bepaalde bezigheden gaat vermijden.

In deze gevallen is het raadzaam om te onderzoeken waar het opgeblazen gevoel vandaan komt, zodat je er iets aan kunt doen. We laten in dit artikel zien hoe osteopathie bij dit soort klachten kan helpen.

Wat bedoelen we precies met een opgeblazen gevoel?

Met een opgeblazen gevoel bedoelen we in dit geval niet alleen het gevoel dat je buik is opgeblazen. Vaak komt dit namelijk voor in combinatie met andere klachten zoals problemen met de ontlasting, buikpijn of maag- en darmklachten. Het opgeblazen gevoel is vaak maar een onderdeel van de klachten, hoewel het wel op de voorgrond kan staan. Bij het bezoek aan onze praktijk zullen we dan ook beginnen met in kaart te brengen waar je precies last van hebt. Wat voel je, wat gebeurt er met je lichaam en hoe uit zich dit? Met deze vragen krijgen we een duidelijker beeld van de klachten, zodat we een goede basis hebben om ons onderzoek te beginnen.

Praktijk GezondMens - Osteopathie kan helpen bij een opgeblazen gevoel in je buik

Hoe achterhaalt een osteopaat de oorzaak van de buikklachten?

Bij het vinden van de oorzaak van de klachten, combineert de osteopaat steeds twee zaken. Enerzijds zijn dit de bevindingen van het lichamelijk onderzoek en het gesprek dat we samen voeren. Aan de andere kant hebben we veel praktijkervaring en kennis. Hierdoor kennen we een groot aantal mogelijke oorzaken of betrokken factoren.

In de loop van het onderzoek krijgen we steeds meer informatie over wat er aan de hand kan zijn en welke systemen er allemaal betrokken kunnen zijn. Bij een opgeblazen gevoel kunnen er namelijk een flink aantal verschillende oorzaken zijn. Door eerst deze oorzaken in kaart te brengen, kan de osteopaat vervolgens de passende behandeling opstarten. Welke behandeling dit uiteindelijk is, is dus sterk afhankelijk van de gevonden oorzaak en overige betrokken factoren.

Praktijk GezondMens - Osteopathie kan helpen bij een opgeblazen gevoel in je buik - voeding

De behandeling door een osteopaat

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je lichaam sterk reageert op bepaalde voedingsstoffen. Bij overgevoeligheid of intolerantie voor bepaalde stoffen, kan het lichaam sterk reageren op voeding. Wanneer deze in de darmen terecht komt wordt de voeding niet goed verteerd. Het kan zelfs zo zijn dat er een afweerreactie van het lichaam optreedt. Dit kan tot uiting komen in buikklachten, zoals een opgeblazen gevoel.

In dit geval kunnen we je helpen bij het kiezen van het juiste voedsel dat bij jouw lichaam past. Vaak zien we dat dit geen statisch gegeven is, maar dat dit kan variëren. Dit kan afhankelijk zijn van externe omstandigheden, zoals stress of vermoeidheid.

Het kan ook zo zijn dat wij constateren dat de darmwand geïrriteerd is. Dit is zo wanneer het slijmvlies dat onze darmwand bekleed geïrriteerd is geraakt. Deze reageert dan sterk op voedingsstoffen. Wanneer de darmwand de oorzaak is van de klachten, dan richt onze therapie zich op het tot rust brengen van de darmwand. Dit kan bijvoorbeeld komen door infecties, littekens of een verhoogde spierspanning.

Om voedsel goed te kunnen verteren is een gezond darmstelsel nodig. Wanneer de darmen onvoldoende zuurstof ontvangen of wanneer deze niet goed worden aangestuurd door de zenuwen kan dit het darmstelsel ontregelen. De oplossing ligt in deze gevallen in het herstellen van de aanvoer van zuurstof en het herstellen van de signalen van het zenuwstelsel.

Welkom bij Praktijk GezondMens

Onze praktijk biedt hoogwaardige osteopathische zorg bij uiteenlopende klachten. Eén van de klachten waarmee veel mensen onze praktijk weten te vinden is een opgeblazen gevoel of andere buikklachten. In deze gevallen onderzoeken we eerst wat de oorzaak is van de klachten, waarna we deze gericht kunnen behandelen. In de meeste gevallen vinden we dat er meerdere delen van het lichaam betrokken zijn. Hierdoor richten we ons niet alleen op de buik, maar gaan we onze zorg juist holistisch benaderen.

We komen graag met je in contact wanneer je klachten hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.