Praktijk GezondMens - Osteopathie bij cervicogene hoofdpijn

Osteopathie bij cervicogene hoofdpijn

Er zijn allerlei soorten hoofdpijn en al deze vormen zijn vervelend. Of het nu gaat om clusterhoofdpijn of om migraine, om spanningshoofdpijn of om cervicogene hoofdpijn. De verschillende vormen van hoofdpijn hebben allemaal hun eigen karakteristieken, ontstaanswijze en passende behandeling.

Hoofdpijn vanuit de nek (cervicogene hoofdpijn) is hierop geen uitzondering. Ook deze hoofdpijn heeft een geheel eigen behandeling nodig, omdat de oorzaak dus in de nek is gelegen.

Osteopathie is bij uitstek geschikt voor de behandeling van cervicogene hoofdpijn, omdat een osteopaat altijd de oorzaak aanpakt en nooit symptomen behandelt. Wij vertellen je graag meer over onze aanpak bij deze hardnekkige vorm van hoofdpijn.

Hoe weet je of er sprake is van cervicogene hoofdpijn?

Bij cervicogene hoofdpijn komt de hoofdpijn dus uit de nek. Maar dit betekent niet dat je ook klachten aan je nek zelf ervaart. Het is daarom belangrijk om goed vast te stellen of de hoofdpijn in de nek ontstaat, ook al is de nek zelf niet pijnlijk. Hiervoor zijn een aantal aanwijzingen die je al wijzen op de oorzaak van hoofdpijn.

Een belangrijke aanwijzing is dat de hoofdpijn soms ook deels in de nek gevoeld kan worden. De hoofdpijn kan als het ware vanuit de nek optrekken. Dit is echter niet altijd het geval. Waar je ook op kunt letten, is het moment waarop de klachten optreden. Bij spanningshoofdpijn valt dit vaak samen met drukke moment of stressvolle gebeurtenissen. Dit hoeft bij cervicogene hoofdpijn niet zo zijn.

Ook zijn er vaak geen bijkomende klachten als misselijkheid of visusklachten zoals bij migraine. Wel is het bij cervicogene hoofdpijn in een deel van de gevallen zo, dat de hoofdpijn aan slechts één kant van het hoofd wordt gevoeld. Er zijn dus geen duidelijke symptomen die altijd uitsluitsel geven, om echt zekerheid te hebben doen wij dan ook een grondig onderzoek naar de oorzaak van de hoofdpijn. Dit doen wij tijdens de intake.

Waardoor ontstaat cervicogene hoofdpijn?

Er is meestal geen sprake van één duidelijke oorzaak. Dit is in de meeste gevallen een combinatie van factoren. Er is sprake van een te hoge belasting of een onevenredige belasting van de nek, waardoor structuren in de nek overbelast of geïrriteerd kunnen raken.

Dit kan komen door een ongeluk in het verleden (whiplash) of te veel spanning van de nekspieren. Er is in ieder geval sprake van irritatie van de spieren, gewrichten of banden in de nek. Deze irritatie kan ontstaan door een verkeerde houding of verkeerde manier van bewegen. Waardoor druk vanuit de wervelkolom naar de nek wordt verplaatst.

Door de spanning in de nekregio, kunnen zenuwen die naar het hoofd lopen verstoord raken. Ook de aanhechting van spieren op de onderzijde van het hoofd kan gespannen raken. Beide zaken kunnen de hoofdpijn veroorzaken.

Omdat er bij cervicogene hoofdpijn sprake is van meerdere betrokken structuren, is de oplossing niet één handeling. Onze therapie richt zich op het ontlasten van de gehele regio waardoor de spanning in/op de nek afneemt.

Onze therapie bij cervicogene hoofdpijn

De exacte invulling van onze behandeling hangt af van de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en het vraaggesprek. Hierin vormt zich een beeld van de klachten, de oorzaak en eventuele betrokken structuren of systemen.

Wanneer wij deze inschatting hebben gemaakt kunnen we verschillende technieken inzetten om de hoofdpijn te behandelen. We maken hierbij veel gebruik van mobiliserende technieken om zo de druk op specifieke structuren te verminderen door de beweeglijkheid toe te laten nemen. Ook hebben we veel aandacht voor een verkeerde houding en eventuele compensatie voor verstoringen elders in het lichaam.

Wanneer het hoofd bijvoorbeeld niet recht boven de wervelkolom staat, dan zullen de spieren in de nek voortdurend moeten compenseren met een overbelasting als gevolg. Het is dan zaak om de oorzaak van de verstoorde balans weg te nemen. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan door een te hoge spanning van bepaalde spiergroepen, een scheefstand van het bekken of beenlengte verschil. Al deze zaken kunnen zorgen voor een andere houding, waardoor het gewicht van het hoofd niet recht boven de wervelkolom staat.

De therapie is dan ook gericht op hele lichaam, om er zo duurzaam voor te zorgen dat de klachten niet alleen weg gaan maar ook weg blijven.

Maak een afspraak

Welkom bij Praktijk GezondMens

Onze praktijk combineert verschillende therapieën waarbij osteopathie de basis is. We komen graag met je in contact om meer vertellen over onze visie op zorg en gezondheid. We zijn goed bereikbaar via telefoon of mail. Wanneer je contact met ons opneemt, dan informeren we je verder of maken we gelijk een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.