Praktijk GezondMens - Osteopathie bij artrose klachten

Osteopathie bij artrose klachten

We willen direct een misverstand uit de wereld helpen. Artrose is niet hetzelfde als slijtage van de gewrichten. Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten, waardoor deze stijf en pijnlijk worden. De schade aan het kraakbeen is helaas niet terug te draaien. Wel zijn er mogelijkheden om verdere schade te voorkomen. Ook kunnen we je met osteopathie helpen om de gewrichten minder te belasten waardoor je minder artrose klachten hebt en beter kunt bewegen.

Artrose is geen gewrichtsslijtage. Wat is artrose dan wel?

Artrose is een vorm van reuma. Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen in gewrichten zoals de knieën, vingers of heup af. Hierdoor raakt het gehele gewricht geïrriteerd en kan het gewricht ontstoken raken. Wanneer de ziekte vordert, kunnen er zelfs veranderingen in het bot ontstaan als gevolg van de artrose. Helaas is artrose geen zeldzame ziekte. In Nederland lijdt zo’n 10% van de mensen aan artrose. Dat betekent dat er ruim anderhalf miljoen mensen last hebben van een vorm van artrose. De klachten komen het meest voor aan de knieën en heupen, maar alle gewrichten kunnen aangedaan worden. De ziekte kan af en toe de kop opsteken of gedurende langere tijd klachten geven. De mate waarin mensen klachten ondervinden verschilt dan ook sterk.

Welke klachten komen er voor bij artrose?

Artrose is een ziekte van de gewrichten. De klachten zijn dan ook gewrichtsklachten. Je kunt hierbij denken aan pijnlijke gewrichten en stijfheid van de gewrichten. Wanneer de ernst van de ziekte toeneemt, kunnen de gewrichten ook rood en gezwollen worden. Door de klachten is bewegen lastiger. De pijn merk je met name in de ochtend of na een periode van inactiviteit.

Onze zorg bij artrose klachten

De klachten bij artrose ontstaan door de irritatie en ontsteking van het gewricht. Het is niet mogelijk om het beschadigde kraakbeen terug te laten komen, het is wel mogelijk om de ontsteking en de irritatie van het kraakbeen af te laten nemen. Dit kunnen we doen door ervoor te zorgen dat het gewricht minder wordt belast of dat het op een betere manier wordt belast. Daarnaast kunnen we ons inzetten om de ontsteking af te laten nemen door veranderingen in je levensstijl. We combineren deze beide mogelijkheden in onze aanpak. Deze is dus zowel lokaal als systemisch zodat we de aandoening op meerdere manieren te lijf gaan.

De osteopathische behandeling bij artrose

Om de belasting van het gewricht af te laten nemen kunnen we verschillende dingen doen. De manier waarop je beweegt heeft veel invloed op de belasting van een gewricht. Door op een natuurlijke manier te bewegen, zonder compensatie of afwijkende houding, wordt het gewricht zo minimaal als mogelijk belast. In veel gevallen zien wij compensatie mechanismes. Dat is een verkeerde houding, spierzwakte of een afwijkende stand van het gewricht. Hierdoor kan de belasting onnodig hoog zijn. Wanneer we dergelijke factoren verzorgen wordt het gewricht minder zwaar belast waardoor de irritatie afneemt.

De kracht van holistische geneeskunde bij Praktijk GezondMens

Ook kunnen we dingen ondernemen om de ontstekingsreactie af te laten zwakken. Een gezond en goed gevoed lichaam heeft namelijk een goede weerbaarheid tegen ontstekingen. Wanneer er sprake is van een minder goede gezondheid door problemen met voeding, stress, intoxicaties of andere verstoringen heeft dit gevolgen voor de hevigheid van de reactie van het gewricht met artrose. Osteopathie is een holistische benadering van gezondheid, dat betekent dat we het lichaam als geheel zien. Hierdoor hebben we meer aanknopingspunten dan zorgprofessionals die alleen mechanisch kijken. Door aanpassingen in de levensstijl kun je grote winst behalen in de hoeveelheid klachten die je door artrose hebt. Wij kunnen je zowel met behandelingen, oefeningen en advies hierbij helpen.

Neem contact met ons op

Maak een afspraak bij Praktijk GezondMens

Onze osteopaten in Roelofarendsveen en Oudewater helpen je graag verder met jouw artrose klachten.

Maak direct een afspraak in de online agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.