Praktijk GezondMens - Osteopathie bij artrose klachten

Osteopathie bij artrose klachten

Artrose is een (chronische) aandoening van het kraakbeen in gewrichten, waardoor de gewrichten stijf en pijnlijk kunnen worden. De schade aan het kraakbeen is helaas niet terug te draaien. Wel zijn er mogelijkheden om artrose klachten te behandelen en verdere achteruitgang af te remmen of te voorkomen. Het zorgt voor een afname van symptomen en beperkingen in je dagelijks leven en/of sport. Daarnaast kun je ook preventief aan de slag om artrose te voorkomen.

Wij als GezondMens kijken vanuit een holistische visie naar artrose klachten. Benieuwd naar onze aanpak vanuit osteopathie?

Artrose is geen gewrichtsslijtage. Wat is artrose dan wel?

Artrose is een vorm van reuma. Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen in gewrichten zoals de wervelkolom, knieën, vingers of heup af. Hierdoor raakt het gehele gewricht geïrriteerd en kan het gewricht ontstoken raken. Wanneer de ziekte vordert, kunnen er zelfs veranderingen in het bot ontstaan als gevolg van de artrose.

Helaas is artrose geen zeldzame ziekte. In Nederland lijdt zo’n 10% van de mensen aan artrose. Dat betekent dat er ruim anderhalf miljoen mensen last hebben van een vorm van artrose. De klachten komen het meest voor aan de knieën en heupen, maar alle gewrichten kunnen aangedaan worden.

Praktijk GezondMens - Osteopathie bij artrose klachten

De ziekte kan af en toe de kop opsteken of gedurende langere tijd klachten geven. De mate waarin mensen klachten ondervinden verschilt dan ook sterk.

Welke klachten komen er voor bij artrose?

Artrose is een (chronische) ziekte van de gewrichten. De klachten zijn dan ook gewrichtsklachten. Je kunt hierbij denken aan pijnlijke gewrichten en stijfheid van de gewrichten. Wanneer de ernst van de ziekte toeneemt, kunnen de gewrichten ook rood en gezwollen worden. Door de klachten is (pijnvrij) bewegen lastiger. De pijn merk je met name in de ochtend of na een periode van inactiviteit.

Onze zorg bij artrose klachten

De klachten bij artrose ontstaan door de irritatie en ontsteking van het gewricht. Het is niet mogelijk om het beschadigde kraakbeen terug te laten komen, het is wel mogelijk om de ontsteking en de irritatie van het kraakbeen af te laten nemen en de balans van het lichaam te herstellen.

Eén van de mogelijkheden is om ervoor te zorgen dat de mechaniek van het gewricht of gewrichten in de juiste balans wordt belast. We kunnen de werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem optimaliseren voor het oplossen en remmen van de ontsteking en stimuleren van het herstel. Daarnaast kunnen we ons inzetten om de voeding van het kraakbeen en de ontsteking af te laten nemen door bijvoorbeeld aanpassingen te maken in je levensstijl.

Praktijk GezondMens - Osteopathie bij artrose klachten

We combineren de verschillende systemen en invloeden in onze aanpak. Deze is dus zowel lokaal als systemisch zodat we de aandoening op meerdere manieren te lijf gaan.

De osteopathische behandeling bij artrose

Om de belasting van het gewricht af te laten nemen kunnen we verschillende dingen doen. Je houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van een gewricht of gewrichten. Door een optimale bewegelijkheid en een natuurlijke manier te bewegen, zonder onnodige compensatie of afwijkende houding, wordt het gewricht in de juiste balans belast.

In veel gevallen zien wij compensatie mechanismes in het gewricht zelf of elders in het lichaam. Dat kan zijn een onbalans, een belastende houding, spierzwakte of een afwijkende stand of bewegelijkheid van het gewricht. Hierdoor kan de belasting onnodig hoog zijn. Wanneer we dergelijke factoren verzorgen wordt het gewricht minder zwaar belast waardoor de symptomen afnemen en de bewegelijkheid toeneemt.

De kracht van holistische geneeskunde bij Praktijk GezondMens

Ook kunnen we dingen ondernemen om de ontstekingsreactie af te laten zwakken. Een gezond en goed gevoed lichaam heeft namelijk een goede weerbaarheid tegen ontstekingen. Wanneer er sprake is van een minder goede gezondheid door problemen met voeding, stress, intoxicaties of andere verstoringen heeft dit gevolgen voor de hevigheid van de reactie van het gewricht met artrose en/of chronische pijn. Osteopathie is een holistische benadering van gezondheid, dat betekent dat we het lichaam als geheel zien. Hierdoor hebben we meer aanknopingspunten dan zorgprofessionals die alleen mechanisch kijken.

Door aanpassingen in de levensstijl kun je grote winst behalen in de hoeveelheid klachten die je door artrose hebt. Wij kunnen je zowel met behandelingen, oefeningen en advies hierbij helpen. Aanvullend op de osteopathie behandeling kunnen we gebruik maken van ons team van holistische zorgexperts ter ondersteuning van het herstel. Wat leidt tot een langer termijn oplossing en zelfkennis van onze patiënten.

Maak een afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.