aangezichtspijn

Onze zorg op basis van osteopathie bij aangezichtspijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn of buikpijn. Dit zijn dan ook pijnklachten die regelmatig voorkomen en die vaak ook snel weer weg zijn. Dit is heel anders bij pijn in het gezicht, bij zogeheten aangezichtspijn. Dit is namelijk geen hoofdpijn, maar pijn die je in je gelaat voelt. Het gezicht kan gevoelig zijn, pijn doen of stekend aanvoelen. De pijn voel je meestal niet aan je huid, maar deze lijkt dieper te liggen. Naast dat de pijn bijzonder vervelend is horen wij ook vaak van mensen dat zij zich zorgen maken. Want een gezicht dat pijn doet is een vreemde gewaarwording. Aangezichtspijn is voor ons dan ook altijd aanleiding voor een grondig onderzoek. Want voor wij jou met osteopathie kunnen helpen, brengen we eerst in kaart waar jouw klachten vandaan komen.

Hoe ontstaat aangezichtspijn?

Ons gezicht is rijk voorzien van zenuwen. Deze zenuwen zorgen ervoor dat het gezicht bijzonder beweeglijk is. We kunnen allerlei expressies doen, waarmee wij ons kunnen uitdrukken. Daarnaast is het gezicht ook heel gevoelig voor aanraking en andere sensaties. Vanzelfsprekend komt er ook via de ogen, oren, neus en mond heel veel informatie die via zenuwen naar ons brein wordt vervoerd. Ons gezicht is dus niet alleen een leuk plaatje, het is ook een regio waar heel veel zenuwen lopen waardoor allerlei sensaties worden overgebracht. Wanneer alles goed werkt is dit een complex maar harmonieus geheel. Maar al die zenuwen kunnen ook zorgen voor problemen. Want wanneer zenuwen in de knel komen kunnen deze voor heel veel pijn zorgen. Dit is vaak de oorzaak van het probleem bij aangezichtspijn. Eén van de vele zenuwen(vertakkingen) raakt bekneld en/of geïrriteerd en geeft hierdoor pijnklachten. Doordat een zenuw een gebied heeft waar deze naartoe loopt. Hoeft de pijn niet altijd op de locatie van de beknelling op te treden, maar kan de pijn ook elders optreden. Dit zorgt voor een extra uitdaging bij het vinden en behandelen van de oorzaak van de pijn.

Welke oorzaken van aangezichtspijn vinden wij regelmatig?

We hebben al uitgelegd dat er vaak sprake is van een beknelling van een zenuw. Deze beknelling vindt vaak plaats op een locatie waar zenuwen langs of door een bot of spier lopen. Wanneer de zenuwen door uitsparingen in de botten van onze schedel lopen is er weinig ruimte voor veranderingen. Wanneer er dus om welke reden dan ook zwelling of irritatie in die regio optreedt kan dit zorgen voor ruimtegebrek voor de zenuwen. Spanning of overbelasting van het bot kunnen zo zorgen voor een zenuwbeknelling waardoor de pijnklachten kunnen ontstaan. De zenuwen van het gelaat lopen ook langs de kaak en het kauwapparaat. Orthodontische klachten kunnen hierdoor ook invloed hebben. Een ontsteking van een wortelpunt kan lokaal voor zwelling zorgen. Wanneer er bij dit punt zenuwen lopen is er de kans dat deze bekneld raken. We zien op diezelfde manier ook problematiek van de kaakspieren zorgen voor aangezichtspijn. Door te gespannen kaakspieren, bijvoorbeeld door tandenknarsen of kaakklemmen, kunnen de zenuwen rondom het kauwapparaat bekneld raken. Naast spieren zien we soms zelfs dat bloedvaten zorgen voor druk op een zenuw.

Hoe gaan wij te werk bij aangezichtspijn?

Er zijn dus heel diverse oorzaken van aangezichtspijn. Wij starten altijd met het onderzoeken van de locatie en de oorzaak van de klachten. Welke structuur geeft er klachten en waarom geeft deze structuur klachten? Door het beantwoorden van deze vragen kunnen we aan de slag met duurzaam herstel als doel. Wij verzorgen bijvoorbeeld niet alleen een zenuwbeknelling bij het kaakbot, we zorgen er ook voor dat de spierspanning in die regio afneemt waardoor er minder spanning op het bot komt te staan en er ruimte voor de zenuwen komt. Dit is slechts één voorbeeld van hoe wij te werk gaan. Jouw exacte problematiek bepaalt de scope van onze therapie.

Osteopathie bij aangezichtspijn bij Praktijk GezondMens

Onze naam is niet voor niets GezondMens. Wij richten ons op alle facetten van de gezondheid die wij als mensen hebben. Onze therapie is dus gericht op duurzaam herstel vanuit een holistische visie en niet op het laten verdwijnen van symptomen. Wij laten je graag kennismaken met onze visie op gezondheid en onze werkwijze. Wij zijn goed bereikbaar voor het maken van een afspraak of om je wat meer over onze zorg te vertellen.

Neem contact met ons op

Maak een afspraak bij Praktijk GezondMens

Onze osteopaten in Roelofarendsveen en Oudewater helpen je graag verder met jouw artrose klachten.

Maak direct een afspraak in de online agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.