Chronische pijn

Zorg van een osteopaat bij chronische pijnklachten

Bijna iedere aandoening gaat gepaard met pijn. Wanneer we irritatie hebben van onze darmen dan komen hier vaak pijnlijke darmkrampen bij kijken. Op het moment dat we een schouderblessure hebben dan is in bijna alle gevallen het bewegen pijnlijk. Pijn is dus bijna altijd aanwezig wanneer er een verstoring of beschadiging in ons lichaam is. Dat is ook logisch want pijn is een signaal dat er iets aan de hand is. Maar wat moet je doen wanneer je steeds maar weer opnieuw pijn hebt zonder dat er duidelijk is waar dit vandaan komt? Dit noemen wij chronische pijn, wat een bijzonder vervelende klacht kan zijn. Wij vertellen je dan ook graag meer over hoe wij te werk gaan om je van langdurige pijnklachten af te helpen.

Wat is er aan de hand bij chronische pijn?

Wij kunnen deze vraag niet zomaar met een korte reactie beantwoorden. Want chronische pijn is heel divers. Je kunt namelijk last hebben van chronische buikpijn of van chronische hoofdpijn. En de pijn kan voortdurend aanwezig zijn, opkomen bij bepaalde activiteiten/situaties, of juist zonder duidelijk verband zomaar voorkomen. Chronische pijn is daarom niet één en dezelfde aandoening waartegen één specifieke remedie is. Wel is het zo dat ons lichaam probeert ons iets te vertellen. Er is pijn dus het lichaam wil je iets duidelijk maken. Misschien is er schade, overbelasting of irritatie van een bepaald orgaan of structuur. Dit is niet zomaar af te leiden uit de pijn. Wij starten dan ook altijd met een grondig onderzoek, want wij willen weten waar de pijn vandaan komt en waar deze op wijst.

Onze manier van werken bij chronische pijn

Het begin is dus een uitgebreid onderzoek om de situatie goed te leren kennen. Hierbij vragen wij je naar hoe je de pijn ervaart, wanneer je deze voelt en wat je er al aan hebt gedaan. We onderzoeken vervolgens niet alleen wat voor de hand ligt maar we kijken naar je lichaam op een holistische manier. Zijn er verstoringen die klachten kunnen veroorzaken of zijn er aanwijzingen dat bepaalde organen die niet zijn opgewassen tegen de taken die er van hen worden gevraagd? Door je hele lichaam te onderzoeken vinden wij handvatten om met je aan de slag te gaan. Dit zijn in de meeste gevallen geen zwart-wit oplossingen. Jouw lichaam is geen leeg gelopen band waar even een plakkertje op wordt geplakt om een eendimensionaal probleem te verhelpen. Het osteopathische onderzoek brengt mogelijke verstoringen, irritaties, balansproblemen, verstoorde communicatie of overbelasting in kaart. Wij vinden dus gebieden, organen of structuren waar aanwijzingen voor zijn dat ze niet optimaal functioneren. Dan is het aan ons om deze informatie goed te interpreteren en de juiste vorm van behandelen hiervoor te kiezen. Met inachtneming van het feit dat het hele lichaam één geheel is.

Hoe behandelen wij chronische pijnklachten?

De behandeling sluit vanzelfsprekend aan op onze eerdere bevindingen. Wij zien vaak dat het lichaam niet de kans krijgt om volledig te herstellen. Dit kan komen doordat je bepaalde gewoontes hebt waardoor je lichaam zich niet volledig op herstel kan richten. Bepaalde manieren van eten, leven of bewegen kunnen ervoor zorgen dat het lichaam niet voldoende capaciteit kan vrijmaken om bijvoorbeeld een chronische infectie te bestrijden. Op dezelfde manier kan een sluimerende infectie heel veel capaciteit vragen waardoor er onvoldoende energie is voor andere lichaamsdelen om te herstellen. Ook zien wij dat spanning en stress een lichamelijke uitwerking kunnen hebben. Buikpijn kan het gevolg zijn van veranderingen in het maagdarm stelsel doordat bepaalde hormonen veranderen van samenstelling door langdurige stress. Er kunnen dus tientallen verschillende (deel)oorzaken zijn van pijnklachten. Het is onze taak om deze vinden en te verzorgen. Wij zijn er trots op dat wij dit in verreweg de meeste gevallen ook kunnen doen!

Kies voor de expertise van Praktijk GezondMens

Onze praktijk werkt vanuit een holistische visie op gezondheid en op zorg. Dat betekent dat wij niet alleen het lichaam en geest als één samenwerkend geheel zien, het betekent ook dat wij kennis en kunde inbrengen uit verschillende stromingen van de zorg. Onze therapeuten zijn geschoold in bijvoorbeeld fysiotherapie en osteopathie. Maar wij kunnen je ook helpen met bijvoorbeeld een ontspannende massage of coaching . Dit geeft ons de mogelijkheid om te kiezen voor die combinatie van therapie die voor jou het meest waardevol is. Wij vertellen je graag meer over wat wij voor jou kunnen doen. Je kunt hiervoor eenvoudig contact met ons opnemen.

Neem contact met ons op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.