Kaakklachten behandeling

Osteopathie bij kaakklachten of klachten door tandenknarsen/kaakklemmen (bruxisme)

Klachten van de kaakregio kunnen bijzonder divers zijn. Je kunt deze klachten ervaren als kramp bij het kauwen maar het kan ook zo zijn dat je oorpijn lijkt te hebben of dat je kaakgewricht niet goed beweegt. Deze klachten kunnen zo divers zijn doordat de spieren en zenuwen van de kaken langs allerlei andere plaatsen in het gezicht aanhechten of lopen.

Niet alleen de klachten kunnen sterk uiteenlopen op dezelfde manier kan ook de oorzaak van de klachten sterk verschillen. Dit maakt kaakklachten bij uitstek geschikt voor een osteopathische behandeling want een osteopaat kijkt altijd vanuit het geheel naar de klacht.

Wij hebben dus niet alleen aandacht voor de symptomen maar vooral voor de oorzaak van de klachten.

Wat merk je bij kaakklachten?

We hebben al genoemd dat de klachten sterk uiteen kunnen lopen. In veel gevallen staat de pijn op de voorgrond. Dit kan pijn zijn bij het bewegen van de kaken, pijn bij het kauwen, pijn bij het bewegen van je hoofd/nek of oorpijn.

Naast pijn kan je ook last hebben stijfheid of verkramping. Je kunt je kaken niet volledig bewegen waardoor slikken, kauwen of zelfs ademen soms lastiger gaan. 

In veel gevallen komen kaakklachten voor in combinatie met klachten zoals hoofdpijn, nekklachten of gebitsklachten.

Tot slot zijn andere mogelijke klachten slecht slapen of het slijten van uw tanden of kiezen. Wanneer je tanden snel slijten en/of wanneer je vermoeid wakker wordt kan het zo zijn dat je in de nacht aan het tandenknarsen of kaakklemmen bent (bruxisme). Dit kan zorgen voor schade aan het gebit, een verstoorde nachtrust en voor overbelasting van structuren in de kaak. 

Maak een afspraak

Inzicht in jouw klachten door een grondig lichamelijk onderzoek

Wij luisteren met heel veel aandacht naar wat je ons weet te vertellen. Jij bent immers zelf expert op het gebied van hoe jij jouw gezondheid ervaart. Maar wij leunen voor het behandelplan ook sterk op de bevindingen tijdens het lichamelijk onderzoek. 

We zoeken hierbij naar aanwijzingen of aanknopingspunten die ons meer vertellen over waar jouw klachten vandaan komen. We willen echt de oorzaak vinden.

Dus welke structuur geeft er precies klachten en waardoor worden de klachten veroorzaakt? De oplossing voor de klachten hoeft niet in de kaakregio zelf te liggen. Er zijn allerlei structuren met de kaak verbonden die invloed kunnen hebben op de klachten.

kaakklachten

Onze osteopathische behandeling bij kaakklachten

De bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en jouw verhaal geven ons handvatten om onze behandeling te starten. Deze kan heel divers zijn.

Wanneer de klachten worden veroorzaakt door een te hoge spierspanning van de kaakspieren kunnen we spanning verminderen door je te helpen op een andere manier jouw kaken te gebruiken. We kunnen bepaalde gewoontes afleren of door de belasting te verminderen.

Deze verhoogde spierspanning kan ook vanuit de nek komen, bijvoorbeeld door een balansprobleem van de nekwervels. We kunnen in deze gevallen onder andere met manipulaties van de wervels weer balans aanbrengen.

We zien in sommige gevallen ook dat de klachten ontstaan door een verstoring van de zenuwen die door het gelaat lopen. Deze ontspringen de hersenen aan de basis van de schedel in de nek. Onze zorg is er in deze gevallen op gericht om de balans in het zenuwstelsel terug te brengen. 

Zaken als stress, intoxicaties of schadelijke gewoontes kunnen de klachten beïnvloeden of veroorzaken. Wij hebben daarom ook altijd vanuit een holistisch perspectief aandacht voor dergelijke zaken. Wij zien in de meeste gevallen een combinatie van meerdere factoren die samen leiden tot de klachten.

De oorzaak van de klachten kan heel divers zijn, daarom is osteopathische zorg dat ook!

Kies voor de expertise van Praktijk GezondMens

Onze praktijk staat voor hoogwaardige zorg op basis van osteopathie. Wij geloven niet in hokjes of vakjes, daarom combineren wij de kennis en ervaring vanuit meerdere gezondheidsdisciplines waarbij de osteopathie voorop staat.

Wij helpen je graag wanneer je klachten hebt in het kaakgebied of klachten die hiermee te maken kunnen hebben. Wanneer je ons belt of een bericht stuurt helpen wij je graag verder.

Maak een afspraak bij Praktijk GezondMens

Onze osteopaten in Roelofarendsveen en Oudewater helpen je graag verder.

Maak direct een afspraak in de online agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.