cervicogene duizeligheid

Onze zorg bij duizeligheid vanuit de nek (cervicogene duizeligheid)

Niet iedereen bedoelt hetzelfde wanneer het over duizeligheid gaat. Bij duizeligheid kan het zo zijn dat je voor je gevoel zelf draait, of juist dat de wereld om je heen draait. 

Ook kan duizeligheid zich presenteren als een licht gevoel in het hoofd, als een evenwichtsprobleem of als wat wankel op de benen staan. Hoe de duizeligheid zich ook presenteert, de klachten kunnen erg vervelend zijn.

Iedereen heeft wel eens een kort moment van duizeligheid wanneer je te snel opstaat. Maar duizeligheid hoort niet regelmatig voor te komen. 

Wij willen je meer vertellen over onze zorg bij cervicogene duizeligheid. Dit is duizeligheid die zijn oorsprong in de nek vindt. Het goede nieuws is dat de oplossing ook in de nek ligt. 

Hoe werkt ons evenwichtssysteem?

We noemden al dat duizeligheid divers kan zijn. Er zijn dan ook verschillende organen betrokken bij ons evenwicht. Er zijn drie systemen die elkaar helpen om ons evenwicht te bewaren. 

  • Ons evenwichtsorgaan binnen ons oor

Hierbinnen bevinden zich buisjes met vloeistof, die de positie van ons hoofd kunnen waarnemen.

  • Ons gezichtsvermogen

Door te kijken, zien we onze houding ten opzichte van de wereld om ons heen.

  • Onze proprioceptie

Dit is een stelsel van kleine orgaantjes (spierspoeltjes) in onze spieren. Deze kunnen waarnemen in welke stand ons lichaam staat. Een deel van deze spierspoeltjes is in de nek aanwezig.

Wanneer deze systemen met elkaar in overeenstemming zijn, dan voelen we ons stabiel en in balans. Wanneer deze systemen tegenstrijdige informatie geven, dan kunnen er klachten ontstaan. 

Bij duizeligheid is er vaak één van die systemen van slag, waardoor we ons duizelig voelen. Bij cervicogene duizeligheid, ligt de oorzaak van die verstoring dus in de nek.

Maak een afspraak

Wat is cervicogene duizeligheid precies?

Onze nek bestaat uit zeven wervels, spierweefsel, kraakbeen en ligamenten. Daarnaast lopen er ook andere belangrijke voorzieningen zoals bloedvaten en zenuwen. 

De spieren en ligamenten van nek hechten onder andere aan op de onderkant van de schedel. Door de spieren en banden door, lopen weer de zenuwen en bloedvaten.

Deze zenuwen brengen informatie over naar onze hersenen. Wanneer deze informatie verstoord raakt, dan kan dit klachten geven. Dit zien wij gebeuren bij (een deel van) de mensen met duizeligheid. 

De spieren van de nek zijn te gespannen, waardoor deze de werking van de zenuwen verstoren. Er ontstaat prikkeling van nek en er kan foutieve informatie naar ons brein worden gestuurd. 

De spierspoeltjes in de nek ondervinden ook hinder van verkrampingen of een te zware belasting van de nekspieren. Hierdoor raken de spierspoeltjes getriggerd en geven zijn een signaal af aan onze hersenen. 

De hersenen krijgen dan informatie van de spierspoeltjes (één van de drie evenwichtssystemen) die niet in overeenstemming is met de andere systemen. Het gevolg is een conflict tussen de informatie die ons brein krijgt, wat kan resulteren in duizeligheid.

cervicogene duizeligheid

Onze zorg bij cervicogene duizeligheid

We kunnen dus vaststellen waardoor de duizeligheid ontstaat, dit geeft ons ook mogelijkheden om deze aan te pakken. 

In veel gevallen ligt de sleutel tot herstel in het ontlasten van de nekregio. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. We gaan dan ook met je aan de slag om ervoor te zorgen dat je de nek duurzaam ontlast. Dat betekent vaak een andere manier van bewegen, een gezonde houding en aandacht voor de signalen die je lichaam geeft.

In veel gevallen zien wij al snel een flinke afname van de klachten, wanneer we het lichaam in de mogelijkheid geven zichzelf te herstellen.

Wij staan voor je klaar

Onze praktijk is niet zomaar binnen een bepaalde discipline te plaatsen. Wij werken vanuit onze holistische visie op gezondheid. We hebben hierbij invloeden uit de osteopathie, orthomoleculaire therapie, fysiotherapie en oefentherapie. 

Wij stellen al onze kennis, kunde en ervaring tot jouw dienst! Dat betekent dat wij met je aan de slag gaan om de juiste omstandigheden te creëren, zodat jouw lichaam zelf kan herstellen. 

We zijn goed te bereiken via de mail of telefoon en helpen je dan graag verder.

Maak een afspraak bij Praktijk GezondMens

Onze osteopaten in Roelofarendsveen en Oudewater helpen je graag verder.

Maak direct een afspraak in de online agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.