Praktijk GezondMens - De mogelijkheden die een osteopaat heeft om een immuunstoornis te behandelen

De mogelijkheden die een osteopaat heeft om een immuunstoornis te behandelen

Ons afweersysteem is alom aanwezig in ons lichaam. Dat is maar goed ook want we worden de hele dag door aangevallen door allerlei organismen die ons willen beschadigen. We komen overal bacteriën, virussen en parasieten tegen die opgeruimd moeten worden voor ze schade aanrichten.

Daarnaast is ons afweersysteem ook nog eens belangrijk bij het opruimen van cellen die zich op een onwenselijke manier gedragen (voorstadia van kanker). Kortom, het afweersysteem is onmisbaar voor een goede gezondheid.

Wanneer het afweersysteem niet goed functioneert, dan kan dit merkbaar worden doordat we veel ziek worden. Het kan ook zo zijn dat we klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, huidklachten, spijsverteringsklachten of andere klachten krijgen doordat het afweersysteem zelf schade aan ons lichaam toebrengt.

Dit wordt een immuunstoornis of een auto-immuun aandoening genoemd. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Wij zijn dan ook blij dat we in dit geval met osteopathie mogelijk meerdere dingen voor je kunnen doen.

Hoe kan ons afweersysteem dan klachten geven?

Het afweersysteem (ook wel immuunsysteem) is in staat om op allerlei manieren indringers onschadelijk te maken. Hiervoor maakt het afweersysteem gebruik van agressieve stoffen, van cellen die pathogenen opslokken, van eiwitten die gaten boren in indringers of van het aanpassen van lokale omstandigheden. Ons afweersysteem is goed bewapend.

 

afweersysteem

Al deze middelen worden ingezet om ons lichaam gezond te houden. Tenminste, in een gezonde situatie. Want helaas lijden er in Nederland meer dan een miljoen mensen aan klachten door dit afweersysteem.

Het immuunsysteem valt dan ons eigen lichaam aan, waardoor allerlei verschillende klachten kunnen ontstaan.

Welke klachten geeft een immuunstoornis?

De klachten die ontstaan, zijn afhankelijk van welk onderdeel van ons lichaam beschadigd raakt. We zien vaak dat klachten van de spijsvertering zoals buikpijn of weinig energie ontstaan. Ook hoofdpijn, huidproblemen, stemmingsklachten en pijn kunnen een gevolg zijn van een auto-immuun stoornis.

Op deze manier kun je allerlei niet-specifieke klachten hebben die op zichzelf niet direct een aanwijzing zijn van wat er precies mis is. Door ervaring en door grondig onderzoek te doen kan de osteopaat vaststellen of deze schijnbaar vage klachten komen door stoornis van het afweersysteem.

Het komt ook voor dat je al weet waar de klachten vandaan komen, maar dat je hier nog geen therapie tegen hebt kunnen vinden. Veel mensen worden na verloop van tijd naar een osteopaat doorverwezen wanneer de klachten aan blijven houden.

immuunstoornis

Zorg van de osteopaat bij een stoornis van het afweersysteem

Eigenlijk past de titel van dit artikel niet bij het vak van een osteopaat. Onze manier van helpen bij gezondheidsklachten is namelijk geen “behandeling”. Het is niet zo dat wij een interventie doen waardoor de aandoening verdwijnt.

Dat wil niet zeggen dat osteopathie er niet voor kan zorgen dat je gezonder wordt! Dit gebeurt echter niet doordat wij de klachten verhelpen. Wij stellen jouw lichaam in staat om zichzelf te herstellen.

Dit doen wij door de juiste omstandigheden te creëren voor dit herstel. Osteopathie is dus vooral een effectieve methode om jouw lichaam in staat te stellen om zelf herstel en genezing door te voeren. Dit doet niets af van de waarde die osteopathie voor jouw gezondheid kan hebben, dit zegt alleen iets over de manier waarop wij dit doen.

Osteopathie wil harmonie brengen in het hele lichaam

Vaak is het sleutelwoord van onze therapie “balans” of misschien ook “samenwerking”. Wanneer er balans is tussen de verschillende onderdelen van ons lichaam en deze in harmonie samen werken, dan gaat het goed met onze gezondheid. Wanneer deze samenwerking of de aansturing van systemen wordt verstoord, dan ontstaan er klachten.

Onze zorg is er dus op gericht om de aansturing en de balans te herstellen. We kunnen bijvoorbeeld zenuwblokkades, stressklachten, immobiliteit of intoxicaties verzorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedingsstoffen die voor jou een reactie uitlokken. Wanneer wij deze vaststellen, kun je ze vermijden.

Een belangrijk ander onderdeel van onze zorg zijn de andere handmatige technieken en gericht advies.
Dit heeft een sterk effect op het auto-regulerend vermogen van ons lichaam, waardoor er herstel kan optreden.

Onze praktijk voor osteopathie helpt je graag verder

Wij hebben dit prachtige vak gekozen vanwege onze liefde en fascinatie voor gezondheid. Dit willen wij dan ook voor iedereen bereikbaar maken.

Wanneer je contact met ons opneemt kunnen we je verder helpen, misschien via meer informatie of misschien direct via een afspraak. Jij hebt dus de sleutel tot je eigen herstel.

Maak een afspraak bij Praktijk GezondMens

Onze osteopaten in Roelofarendsveen en Oudewater helpen je graag verder.

Maak direct een afspraak in de online agenda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.