Praktijk GezondMens - Blog over Long Covid

Long Covid: van symptomen tot persoonlijk behandelplan

Heb jij Long Covid? Oftewel heb jij bewust of onbewust last van restklachten van het Corona virus? Meestal spelen er een aantal vage klachten die niet altijd in verband worden gebracht met de Covid infectie. Het duurt daardoor vaak langer voordat mensen de diagnose Long Covid krijgen en een passend behandelplan.

Wat zijn de meest voorkomende klachten van Long Covid?

Er zijn heel veel verschillende klachten waar Long Covid patiënten mee te maken hebben.

Vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, kortademigheid, slaapproblemen, verlies van reuk en smaak, hoofdpijn, prikkelbaarheid, hartkloppingen, spierpijn, duizeligheid, spierzwakte, pijn op de borst, gewrichtspijn, somberheid, keelpijn, koorts, tintelingen, hoesten, verwardheid, angst, misselijkheid, menstruatieklachten, haarverlies, huidproblemen, diarree, slijm ophoesten en verminderde eetlust.

Long Covid klachten kunnen zich bij iedereen dus net even anders uiten!

Praktijk GezondMens - Long Covid

Behandeling van Long Covid

Bij Praktijk GezondMens is er een intensieve samenwerking met partners van GezondMens met ieder zijn of haar eigen expertise. Aan de hand van de hulpvraag en uitgebreide analyse maken wij een behandelplan op maat.

Na een infectie en/of ontsteking ontstaat er bewegingsverlies in het lichaam. Het aangedane weefsel kan hierdoor niet meer optimaal bewegen en functioneren. Dit kan bijdragen aan het ontstaan en in stand houden van de (rest)klachten. Naast osteopathie om de bewegelijkheid van het lichaam of wel de fascia (bindweefsel) te herstellen, kan er gebruik worden gemaakt van een orthomoleculair behandelplan bij Michelle van VITANS.

Orthomoleculair behandelplan

Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde is veel onderzoek gedaan naar de werking van het virus, wat het aanricht in het lichaam, welke processen daardoor verstoord worden en hoe het weer hersteld kan worden. Het orthomoleculair behandelprotocol bestaat uit drie fases.

Simpel gezegd moeten eerst de eventuele laatste virusresten opgeruimd worden. Gebeurd dat niet, dan is het dweilen met de kraan open. Daarna start het echte herstelproces.

In de tweede fase worden de cellen hersteld die door het virus zijn beschadigd en die de energiebalans negatief beïnvloeden.

Praktijk GezondMens - Long Covid behandelplan

Als laatste stap kijken we naar de functie van het brein. Door het virus zijn daar vaak kleine ontstekingen ontstaan, die vooral cognitief problemen geven (vermoeidheid, concentratie, geheugen, hoofdpijn, somberheid). Deze stap bestaat uit het remmen van die ontstekingen, zodat er ook op dat vlak herstel kan optreden.

Bij al deze stappen wordt gebruik gemaakt van leefstijlinterventies en supplementen.

Persoonlijk afgestemd op jouw hulpvraag

Het protocol vormt de leidraad, maar uiteraard is het traject op basis van maatwerk. Afhankelijk van de ernst en de soort klachten, kan er een andere focus worden aangebracht. Daarnaast speelt leefstijl een belangrijke rol. Denk aan voedingspatroon, slaap, beweging, stress. Ook wordt de spijsvertering onder de loep genomen. Verteer je niet goed, dan neem je gezonde voeding of supplementen ook minder goed op. Al deze factoren zijn van invloed op het herstel en dus onderdeel van het traject.

Maak een afspraak

Herken je deze klachten van Long Covid en wil je samen een behandelplan opstellen? Maak een afspraak bij één van de osteopaten van Praktijk GezondMens of maak direct een afspraak bij Michelle van VITANS voor een orthomoleculair behandelplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.