Praktijk GezondMens - Blog over overprikkeling header

Overprikkeld: navigeren door alle prikkels van de moderne wereld

Overprikkelingsklachten zijn een uitdaging waar steeds meer mensen mee te maken krijgen in onze moderne samenleving. Met constante blootstelling aan een overvloed aan prikkels, zoals fel licht, luide geluiden, drukke omgevingen en de constante stroom van informatie via technologie, is het geen wonder dat veel mensen zich overweldigd voelen.

Wat zijn overprikkelingsklachten?

Overprikkelingsklachten ontstaan door te veel sensorische informatie (de prikkels) die binnenkomen via het zintuigsysteem en niet optimaal meer verwerkt kunnen worden door het brein waardoor het zenuwstelsel overweldigd raakt.

Dit kan leiden tot een breed spectrum aan symptomen. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, irritatie, angst en fysieke ongemakken.

Cognitieve gevolgen van overprikkeling zijn bijvoorbeeld moeite om op de juiste woorden te komen, traagheid in denken, minder concentratie of vergeetachtiger zijn.

Deze klachten kunnen grote invloed hebben op de uitvoering van dagelijkse activiteiten en beperkingen geven in het algehele functioneren. Dat kan zowel in privésituaties als op het werk voorkomen.

Hoe ontstaan overprikkelingsklachten?

Iedereen heeft een persoonlijk “filter” in het brein die zintuigelijke prikkels filtert op belangrijkheid. Het brein filtert waardoor de ‘onbelangrijke’ prikkels worden gelaten voor wat ze zijn en er gefocust kan worden op datgene dat wel belangrijk is.

Het ene filter is wat grofmaziger dan het andere filter, wat maakt dat hoe het brein omgaat met prikkels voor iedereen anders is. Zo is de één al afgeleid bij een tikkende klok in de werkruimte en kan de ander zich nog goed concentreren met veel rumoer om zich heen.

Als je vermoeid bent, ben je vaak ook gevoeliger voor prikkels. Je “prikkelfilter” werkt dan niet optimaal waardoor prikkels die je anders wel kunt verdragen bijvoorbeeld tot irritatie kunnen leiden. Bij langdurige overbelasting zien we dit ook vaak terug.

Daarnaast kunnen overprikkelingsklachten een medische oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld na een hersenschudding, beroerte of andere schade in het brein. Een verstoorde verwerking van sensorische informatie door het brein kan overprikkelingsklachten geven.

Ongeacht de oorzaak kunnen deze overprikkelingsklachten in de huidige moderne wereld vol prikkels grote beperkingen geven.

Behandeling bij overprikkeling bij Ergo aan de Braassem

Er zijn verschillende oorzaken van overprikkelingsklachten. Om de juiste behandeling in te zetten is het belangrijk eerst uitgebreid in kaart te brengen welke belemmeringen er in het dagelijks functioneren worden ervaren en welke oorzaak er aan ten grondslag ligt. Door een brede analyse is er een goed beeld van wat er speelt en welke factoren behandelbaar zijn.

Bij een situatie waarin er sprake is van langdurige overbelasting gaan we kijken hoe er weer meer herstel en balans in belasting kan komen. Als er sprake is van een veranderde sensorische informatie verwerking gaan we daarmee aan de slag.

Praktijk GezondMens - Blog over overprikkeling

Regelmatig komt het voor dat gedurende het behandeltraject er meespelende factoren naar voren komen die van invloed zijn op de klachten maar beter op zijn plek zijn bij één van de collega behandelaren van GezondMens. Dan is het fijn om elkaars expertise te kennen en korte lijnen te hebben in de behandeling zodat we iemand weer goed op weg kunnen helpen.

Ervaar jij ook overprikkelingsklachten die jou belemmeren in het dagelijks leven? Kijk voor meer informatie op mijn website en neem contact met mij op.

Ergo aan de Braassem
Mirjam van Tol
Stationsstraat 1A
2371 SH Roelofarendsveen
 06 12641481
 info@ergoaandebraassem.nl
www.ergoaandebraassem.nl

Maak een afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.